Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Turcia: Erdogan obţine majoritatea absolutǎ în Parlament

2015-05-30t201633z_862965930_gf10000112650_rtrmadp_3_turkey-anniversary_0.jpg

Simpatizanti ai presedintelui Erdogan manifestînd la Istanbul în martie 2015 pentru a marca 562 de ani de la Caderea Constantinopulului
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Turcia, partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a cîştigat detaşat alegerile legislative anticipate de duminicǎ întîi noiembrie. Islamo-conservatorii au redobîndit majoritatea absolutǎ în Parlament, pierdutǎ la precedentul scrutin, cu cinci luni în urmǎ. Aceste alegeri au avut loc într-un context intern şi regional tensionat, şi pe fondul unei derive autoritare a preşedintelui care provoacǎ îngrijorarea Occidentului.

Lui Recep Tayyip Erdogan i se spune deja de multǎ vreme "sultanul", mai ales de cînd s-a mutat într-un nou palat prezidenţial de 200 000 de metri pǎtraţi. Tot de atunci, spun însǎ vocile opoziţiei din Turcia, el a început sǎ piardǎ contactul cu realitatea. Discursurile sale, scrie corespondentul la Istanbul al cotidianului Le Monde, au devenit în ultimul timp tot mai populiste, cu tentǎ tot mai religioasǎ şi naţionalistǎ. Proiectul sǎu de societate este unul care provoacǎ temeri în Occident şi îngrijorare în regiune. Erdogan viseazǎ sǎ redea Turciei grandoarea otomanǎ de altǎdatǎ, ceea ce, din punctul sǎu de vedere, presupune un control strîns al justiţiei şi al presei, precum şi limitarea libertǎţilor şi a pluralismului.  

Recep Tayyip Erdogan vrea sǎ parǎ, pentru concetǎţenii sǎi, omul providenţial şi stǎpîn pe situaţie, iar succesul electoral de duminicǎ îl conforteazǎ în acest rol. El rǎmîne însǎ confruntat cu tensiuni grave şi cu o crizǎ larvarǎ. Publicaţia "Courrier international" se întreabǎ chiar în ultimul numǎr dacǎ Turcia nu va fi… "urmǎtoarea Sirie".

Unii comentatori considerǎ cǎ statul turc s-ar putea sǎ nu mai fie viabil în frontierele actuale din cauza minoritǎţii kurde care reprezintǎ 20 la sutǎ din populaţie. O minoritate care afişeazǎ însǎ o demografie de douǎ ori mai mare decît a turcilor, ceea ce înseamnǎ cǎ peste 20 de ani jumǎtate dintre recruţii din Turcia vor vorbi limba kurdǎ. Cel puţin aceasta este pǎrerea analistului David Goldman publicatǎ în Asia Times Online şi reluatǎ de "Courrier internationale".

Si cotidianul francez Le Monde considerǎ cǎ Turcia, atîta vreme cît nu va avea o coaliţie guvernamentalǎ la Ankara, se va afla într-un impas care ar putea duce la "o implozie".