Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande : « Succesul conferinţei despre climă de la Paris este posibil dar nu şi asigurat »

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, a plecat din China pe o notà destul de optimistà
François Hollande, presedintele Frantei, a plecat din China pe o notà destul de optimistà
Sursa imaginii: 
REUTERS/China Daily CHINA OUT

Aflat în vizită oficială în China, preşedintele Franţei François Hollande îşi fixase drept obiectiv să-i convingă pe oficialii de la Beijing să adopte o serie de măsuri în favoarea combaterii încălzirii climei. Un prim pas a fost făcut luni : Franţa şi China s-au înţeles ca să ajungă la un acord juridic constrângător la conferinţa de la Paris consacrată climei ce va avea loc peste o lună. « Inţelegerea » franco-chineză prevede includerea unei clauze de revizuire la fiecare 5 ani a angajamentelor luate de state. Acordul obţinut la Beijing nu pare a fi însă suficient pe gustul preşedintelui francez. François Hollande menţine presiunea asupra participanţilor la conferinţa de la sfârşitul acestei luni.

Intr-un interviu acordat în direct din China postului de radio Europe 1 François Hollande a declarat că « succesul conferinţei care se deschide pe 30 noiembrie la Paris este posibil dar nu sigur. Eşecul este întotdeuna posibil dar astăzi sunt totuşi încrezător » a spus preşedintele Franţei. Incredere care vine din faptul că mari ţări precum China sau SUA s-au angajat serios în procesul de negocieri care urmăreşte să ajungă la primul acord universal destinat să limiteze încălzirea climei.

Printre punctele aflate încă în suspans, Hollande a citat chestiunea finanţărilor promise de statele din emisfera nordică încă din 2009 statelor din emisfera sudică pentru a le ajuta ca să-şi amelioreze politicile climatice. Aceste promisiuni trebuie să atingă 100 de miliarde de dolari pe an începând cu 2020. In acest moment doar vreo 65 de miliarde sunt asigurate şi există promisiuni pentru alte 20 de miliarde. « Nu suntem însă la cele 100 de miliarde scontate » a precizat François Hollande. In fine, liderul de la Paris aşteaptă de la China – care face deci eforturi şi dă dovadă de bunăvoinţă – ca să ducămuncăde convingere şi pe lângă alte state din lume care ezită, în particular cele emergente sau în curs de dezvoltare. « China are mare influenţă acolo şi trebuie să-şi asume responsabilităţile » a conchis şeful statului francez, gazda peste o lună a conferinţei zisă « COP21 ».

François Hollande spune "nu" unei candidaturi a lui Bashar al-Assad

« Franţa va bombarda în Siria de fiecare dată când va avea informaţii referitoare la persoane susceptibile s-o ameninţe ». Iată ce a spus pe un ton foarte clar François Hollande la microfonul radioului Europe 1. Preşedintele francez a estimat de asemenea că pentru moment nu sunt reunite condiţiile pentru a organiza alegeri în Siria. Alegeri la care, în opinia sa, Bashar al-Assad nu ar trebui să se prezinte în orice caz. « A accepta această candidatură ar echivala cu a ne recunoaşte incapabili să găsim o altă soluţie » a spus Hollande. Reamintim că vineri la Viena reprezentanţi din 17 ţări nu au ajuns să se pună de acord în privinţa soartei rezervate liderului de la Damasc, un lider sprijinit în particular de Iran şi de Rusia.

In schimb în interviul acordat colegilor de la Europe 1 François Hollande a refuzat să răspundă la o întrebare referitoare la eventuala prezenţă a forţelor speciale franceze în Siria, ţară în care se află pare-se tot mai mulţi combatanţi de origine franceză în rândul Organizaţiei statul islamic.

 
François Hollande : « Succesul conferinţei despre climă de la Paris este posibil dar nu şi asigurat »