Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un copil apatrid se naşte la fiecare 10 minute

apatrides.gif

Copii într-o tabàrà de refugiati din Siria
Copii într-o tabàrà de refugiati din Siria
Sursa imaginii: 
Fadi al-Halabi / AFP

La fiecare 10 minute se naşte undeva în lume un copil apatrid, fără naţionalitate. Iată ce reiese dintr-un raport publicat de ONU. Problema a fost exacerbată de conflictul din Siria care a provocat cea mai gravă criză migratorie din Europa ultimilor 7 decenii.

« Problema apatrizilor va fi una tot mai mare ». Iată concluzia la care a ajuns Antonio Guterres, Inaltul comisar ONU pentru refugiaţi. In ţările în care trăiesc cele mai numeroase 20 de populaţii apatride – Birmania, Coasta de fildeş şi Thalianda – se nasc anual cel puţin 70 de mii de copii apatrizi. Ori, în opinia lui Guterres « un apatrid va fi bântuit toată viaţa sa de problemele din copilărie, lucru ce-l va face să fie frustrat, discriminat şi disperat ». In raportul făcut public de ONU se scot dealtfel în evidenţă dificultăţile de acces ale apatrizilor la educaţie, servicii medicale şi locuri de muncă. Luând exemplul Siriei, ţară la originea celei mai importante crize umanitare – o spun chiar Naţiunile unite – raportul notează că peste 4 milioane de persoane au fost obligate să fugă în ţările vecine. Mai multe sute de mii, printre care femei însărcinate, au luat şi drumul Europei, un drum pe care unele chiar nasc. Din cauza discriminării legate de gen înscrisă în legea siriană referitoare la naţionalitate, copii sirieni nu pot căpăta naţionalitatea decât de la tatăl lor. Ori, conflictul sirian a lăsat aproape un sfert din cuplurile de refugiaţi sirieni fără tată în măsură să ateste naţionalitatea. Certificatul de naştere este însă singurul mod de a demonstra cetăţenia unui copil. Cu alte cuvinte, cum o notează şi ONU, « înregistrarea la naştere are o importanţă vitală pentru copii refugiaţilor sirieni care se nasc în ţări de azil ». Numai aşa s-ar putea preveni statutul de apatrid în rândul acestor copii şi le-ar permite să se întoarcăîn Siria când condiţiile vor fi mai propice.

Precizăm că ONU a lansat încă de acum un an o vastă campanie ce urmăreşte eliminarea statutului de apatrid la orizontul anului 2024. Un obiectiv aparent greu de atins, cel puţin în cazul micuţilor sirieni.

 
Un copil apatrid se naşte la fiecare 10 minute