Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comentarii dure în presa franceză la adresa premierului demisionar V. Ponta

ponta.jpg

Premierul demisionar Victor Ponta
Premierul demisionar Victor Ponta
Image source: 
REUTERS/Grigore Popescu

Demisia premierului Victor Ponta este amplu comentată de presa franceză. Ziarele, revistele, canalele de radio şi televiziune reamintesc evenimentele care au dus la această demisie şi schiţează un portret foarte critic al premierului demisionar.

« Drama de la discoteca din Bucureşti îl împinge la demisie pe premierul român ». Titlul aparţine ziarului popular Le Parisien care comentează pe larg plecarea de la putere a lui Victor Ponta. « Un prim-ministru acuzat de corupţie şi pus sub presiune de mai multe luni » reaminteşte publicaţia franceză. « Acuzat de fals, de complicitate la evaziune fiscală şi de spălare de bani murdari pe vremea când era avocat, premierul demisionar va trebui acum să se apere în faţa justiţiei » mai notează Le Parisien. Cotidian care le explică apoi cititorilor săi că în urma dramei de vineri de la clubul Colectiv, manifestanţii au ieşit marţi în stradă ca să ceară, pe lângă demisia lui Ponta şi a lui Gabriel Oprea, « o schimbare profundă a clasei politice, în mare parte coruptă ». In acest context, publicaţia franceză îl citează şi pe preşedintele conservator Klaus Iohannis care după drama de la Colectiv pledase şi el pentru « o schimbare fundamentală a societăţii româneşti, minată de corupţie, incompetenţa autorităţilor şi ineficacitatea instituţiilor ».

Ziarul de seară Le Monde preia de partea sa o depeşă AFP pentru a-şi anunţa cititorii că « premierul român a demisionat după incendiul de la discoteca bucureşteană. O tragedie care a scos la lumină o serie de încălcări ale legislaţiei şi o vastă afacere de corupţie la nivelul autorităţilor locale. Decizia lui Victor Ponta survine în urma declanşării unei mişcări populare ce a reunit marţi seara circa 20 de mii de oameni pe străzile capitalei » mai scrie Le Monde care conchide pe un ton sec : « Dacă afacerea incendiului de la Colectiv a fost lovitura de graţie, Victor Ponta era confruntat déjà de mai multe săptămâni cu neîncrederea Parlamentului şi cea a străzii ».

In timp ce ziarul conservator Le Figaro preia aceeaşi ştire a agenţiei France Presse, canalul de televiziune Euronews scrie în titlu : « In România, Victor Ponta renunţă ». In continuarea articolului de pe situl său, Euronews notează şi el că « incendiul ucigător din discotecă l-a costat postul pe premier. Acesta a fost nevoit să cedeze presiunii din stradă. Un vânt de revoltă s-a abătut marţi asupra întregii ţări » mai scrie canalul de ştiri care, din grabă fără îndoială, i-a estimat pe manifestanţii de la Bucureşti la 200 de mii !

« Drama din discotecă răstoarnă guvernul de la Bucureşti » e titlul ales de revista L’Express pentru a comenta evenimentele din România. In fine ziarul de centru-stânga Libération preia o altă depeşă AFP care-i schiţează portretul lui Victor Ponta în « star decăzut al politicii româneşti ». Liderul de la Bucureşti « dăduse speranţe într-o reînoire a clasei politice. Speranţe repede spulberate ; Victor Ponta s-a remarcat mai ales prin problemele pe care le are cu justiţia” mai scrie cotidianul francez. In opinia observatorilor citaţi, « încăpăţânarea premierului de a rămâne la cârma guvernului a decredibilizat ţara, una dintre cele mai sărace din UE şi urmărită îndeaproape de Bruxelles pentru a nota eforturile făcute în combaterea corupţiei. Descris de adversarii săi drept arogant, mincinos sau incompetent, Victor Ponta s-a ilustrat în cei trei ani de guvernare prin tentativele sale de a pune căluşul în gura justiţiei şi prin certurile sale cvasi-zilnice cu ex-preşedintele conservator Traian Băsescu. Ponta a eşuat astfel să facă mari reforme – în sănătate sau în administraţia publică – chiar dacă economia ţării a fost redresată şi deficitele au fost reduse ».

Colegii noştrii de la redacţia în limba franceză RFI subliniază faptul că « manifestaţia de marţi seara a fost organizată în doar câteva ore pe reţelele de socializare. Oamenii denunţau incompetenţa şi corupţia autorităţilor » mai scrie corespondentul RFI în România. In încheierea articolului, se reaminteşte faptul că « de 6 luni opoziţia, societatea civilă şi preşedintele Republicii îi cereau demisia lui Victor Ponta ». In sfârşit, radioul France Info observă că « tragedia de vineri a fost mai mult decât un incendiu. A fost picătura care a umplut paharul într-o societate în care oamenii nu sunt obişnuiţi să iasă în stradă ca să manifesteze. Drama a scos în evidenţă şi tensiunile profunde care există în societatea românească. De ani de zile specialiştii arată cu degetul spre această fractură care există între clasa politică şi români, un mesaj ce nu a fost auzit până acum » conchide ziaristul de la France Info.