Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Jos corupţia », « Vrem schimbare » şi « Parisul e cu voi » scandează sute de români în capitala Franţei

Intre 200 şi 300 de români au manifestat miercuri seara pe Esplanada drepturilor omului de la Paris. Mobilizarea, lansată cu o zi mai devreme pe reţelele de socializare, se dorea a fi una în semn de solidaritate cu manifestanţii din România. Timp de mai bine de două ore românii din Paris – de cele mai multe ori tineri – au scandat o serie de sloganuri şi « avertismente » la adresa întregii clase politice de la Bucureşti.

Intâlnirea lansată pe Facebook doar cu o zi înainte a dat ceva roade. Intre 200 şi 300 de români, în majoritate tineri studenţi, s-au reunit cu drapele mari şi mici şi zeci de pancarte ca să se arate solidari cu cei din România şi ca să aducă un omagiu celor morţi în clubul Colectiv din Bucureşti. S-au scandat sloganuri de tipul “Parisul e cu voi” sau “Ne-am săturat cât aţi furat ».

Lorena Gabor, studenta care a fost la iniţiativa mitingului, e « mulţumită » de rezultat şi promite că « protestele din Paris vor continua câtă vreme continuă şi cele din România ». Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că sunt dispuşi, că-şi doresc, să se reîntoarcă acasă, bineînţeles dacă se schimbă ceva acolo.

« Vrem schimbare » şi « Jos cu hoţii » au fost alte lozinci auzite aseară pe Esplanada de la Trocadéro. Combaterea corupţiei, venirea la putere a unei generaţii de « politicieni nepătaţi » - iată visul tinerilor manifestanţi parizieni – şi nu numai.

Cu toate că la un moment dat - şi nu pe placul tuturor celor prezenţi - s-a scandat şi « Vrem spitale nu catedrale », a urmat … o scurtă rugăciune făcută în genunchi în faţa unei asistenţe de trecători şi turişti uşor descumpăniţi de acest spectacol, ei fiind veniţi acolo ca să vadă Turnul Eiffel iluminat noaptea. Grupul de români s-a despărţit apoi intonând, ca şi la începutul manifestaţiei, imnul naţional.

 

Dă clic pe poză ca să vezi galeria foto.

« Jos corupţia », « Vrem schimbare » şi « Parisul e cu voi » scandează sute de români în capitala Franţei