Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controversatul Pentagon « à la française » inaugurat la Paris

balard.jpg

Noul sediu al Ministerului francez al Apàràrii, "Hexagonul Balard"
Noul sediu al Ministerului francez al Apàràrii, "Hexagonul Balard"
Sursa imaginii: 
ARTFACTORY

In prezenţa preşedintelui francez François Hollande a avut loc în această după-amiază inaugurarea noului sediu al ministerului francez al Apărării. Botezată de francezi « Pentagon à la française » dar numită oficial « Hexagone Balard », clădirea aflată în arondismentul 15 al capitalei regrupează statele-majore ale celor trei armate – terestră, aeriană şi marină. Tot acolo, în mijlocul clădirii, într-un adevărat buncker, se află faimosul « Pol operaţional » unde sunt planificate şi conduse operaţiunile militare externe al Franţei.

Proiectul a fost lansat în 2007, adică pe vremea fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy. Iniţial, când a fost ales şef al statului în 2012 François Hollande se gândea să « îngheţe » proiectul. Trei ani mai târziu l-a inaugurat.

« Pentagonul à la française » arată văzut de sus mai degrabă a hexagon, imaginea geometrică a Franţei. Clădirea – în fapt mai multe imobile reunite într-un uriaş complex - are faţada albă spre oraş şi e acoperită cu o succesiune de acoperişuri sumbre dispuse ca un joc de origami, a fost realizată în cadrul unui parteneriat public-privat (PPP).

Cu alte cuvinte, alături de stat au fost cooptate în concepţie şi realizare o serie de firme private printre care Bouygues şi Thalès. Ministerul Apărării s-a angajat să plătească concernului privat o chirie anuală de circa 154 de milioane de euro timp de trei decenii ! După care – şi contra unui cost total deci de peste 4 miliarde de euro - clădirea va intra în posesia statului francez.

Tot situl e întins pe aproape 14 hectare – care numără însă şi 4 spaţii verzi – şi are 320 de mii de metri pătraţi de birouri. Locaţia are însă şi câteva apartamente pentru militari, restaurant, centru sportiv, creşă şi chiar şi un bazin de înot. Circa 10.000 de militari şi civili – care lucrau până acum pe 12 situri diferite din Paris - vor lucra zilnic în acest complex unic care se poate lăuda că are cel mai mare acoperiş solar din Paris : 5.000 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice. In plus, o parte din clădire este construită pe piloni lucru ceea ce permite ventilarea complet autonomă a interiorului fără nicio altă sursă de energie. Două argumente-cheie scoase în evidenţă şi de şeful statului, ştiut fiind că François Hollande va fi peste trei săptămâni gazda Conferinţei ONU despre climă.

Dacă centrul nevralgic al noului minister, aşa-zisul « Pol operaţional » în care pot intra 750 de persoane, se află acum în clădirea de la Balard la nu se ştie câţi metri sub pământ – nici jurnaliştii şi nici măcar arhitecţii nu au avut voie să intre acolo – biroul ministrului Apărării şi cabinetul său vor rămâne mai departe la sediul istoric de pe bulevardul Saint-Germain.

 

2.200 euro o priză, 14.000 euro imprimanta, 2.000 euro o gaură într-o uşă

Inaugurarea complexului a fost însoţită de o polemică privind costurile induse de contractul public-privat. Instalarea unei prize duble de curent e facturată de prestatorul privat cu circa 2.200 de euro ; « mentenanţa » pentru această priză e de 3.200 de euro. Instalarea unei imprimante şi a unui scanner a fost propusă la aproape 14.000 de euro !

« La preţul ăsta, foaia trebuie că iese imprimată cu foiţă de aur şi cu diamante în jur », ironizează un angajat citat de revistele Le Canard enchâiné şi Challenge care dezvăluie aceste preţuri halucinante. In plus, termenul de execuţie pentru instalarea mai sus-amintitei imprimante e evaluat la 4 zile după ce ai aşteptat 8 săptămâni de la lansarea comenzii ! Preţul intervenţiei variază în plus în funcţie de importanţa celui care ocupă respectivul birou : un preţ are căpitanul, altul – mai ridicat evident – e pentru general ! Fiecare prestaţie este facturată enorm; un ultim exemplu : ca să se facă un vizor – adică o găurică în centrul unei uşi – se cer 2.000 de euro ! Problema este că contractul semnat pe vremea lui Nicolas Sarkozy cu firma amicului său Bouygues le interzice militarilor să se adreseze unui alt prestator chiar dacă e mult mai ieftin.

 
Controversatul Pentagon « à la française » inaugurat la Paris