Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Repetiţie generală la Paris înaintea conferinţei COP 21

Laurent Fabius, ministrul francez de externe si presedintele conferintei COP 21, a reunit la Paris circa 60 de ministrii ai mediului si energiei

Cu trei săptămani înaintea celei de-a 21-a conferinţe ONU despre climă – aşa-zisa COP 21 - la Paris are loc o « repetiţie generală ». Timp de trei zile, începând de duminică, circa 60 de miniştrii ai mediului şi ai energiei s-au reunit pentru a găsi un compromis în privinţa celor circa 30 de puncte rămase neelucidate în negocierile privind combaterea încălzirii climei.

La sfârşitul lunii octombrie, la Bonn în Germania, negociatorii au redactat o schiţă de acord universal privind clima. Textul de 55 de pagini conţine însă numeroase opţiuni, unele contradictorii. Obiectivul actualei întâlniri de la Paris, un fel de pre-COP 21, este deci de a le prezenta miniştrilor acest preacord ca să înţeleagă mizele, punctele de fricţiune şi eventualele zone de convergenţă. Chiar dacă mandatul miniştrilor nu este să renegocieze textul – acestea este obiectivul COP 21 – ei pot face propuneri ce vor fi apoi supuse în prima săptămână de dezbateri din decembrie.

Ca să sintetizeze propunerile miniştrilor, în aceste zile la Paris s-au creat 4 grupuri tematice de lucru. Primul e consacrat echităţii – e vorba de a împărţi echitabil între ţările dezvoltate, cele emergente şi cele sărace eforturile de combatere a încălzirii climei. Al doilea subiect al discuţiilor de la Paris este de a fixa ambiţiile acordului final. Câte ţări vor contribui în cele din urmă ? La Bonn au făcut propuneri pentru a-şi limita emisiile de gaze cu efect de seră 155 de state din lume dintr-un total de 195. Propunerile nu sunt însă la înălţimea aşteptărilor. De unde importanţa fixării unui ambiţios mecanism de reviziuire a limitelor odată la 5 ani. A treia temă pe ordinea de zi a actualelor discuţii ministeriale de la Paris se referă la acţiunile ce trebuie făcute înainte de 2020, o axă importantă fiind aici finanţările. In fine finanţările după 2020 – data de intrare în vigoare a noului acord – este al 4-lea şi ultim dosar discutat acum de participanţii la reuniunea pre-COP 21 deschisă duminică la Paris.

 
Repetiţie generală la Paris înaintea conferinţei COP 21