Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Candidatura Kosovo la Unesco nu e acceptată

Candidatura Kosovo la Unesco a fost respinsă. Cererea de aderare la organizaţia ONU pentru educaţie şi cultură a primit 92 de voturi favorabile, 50 de state au votat contra şi 29 s-au abţinut. Pentru ca să fie acceptat, Kosovo avea nevoie de 95 de voturi, cu alte cuvinte fosta provincie sârbească a fost la un pas de a câştiga pariul.

Serbia şi Rusia, aliaţi tradiţionali în dosarul kosovar, s-au opus vehement aderării. Motivul invocat este simplu : Kosovo, regiune populată în majoritate de musulmani de origine albaneză, ar fi avut atunci de gestionat 4 situri religioase ortodoxe clasate în patrimoniul mondial Unesco. Belgradul punea în gardă de săptămâni de zile contra « riscurilor serioase » ce-ar fi decurs din acest transfer de gestionare asupra lăcaşurilor respective, descrise de sârbi drept « patrimoniu istoric şi cultural al ţării ». Kosovarii afirmau de partea lor că toate aceste situri ar fi fost protejate.

In afară de gestionarea respectivelor locuri sfinte, aderarea Kosovo ar fi permis autorităţilor de la Pristina să aibă acces şi la fondurile din domeniul educaţiei şi culturii şi nu în ultimul rând o aderare la Unesco ar fi fost un prim pas pe drumul aderării la ONU.

« E o victorie justă şi morală obţinută în condiţii practic imposibile » a declarat de la Belgrad preşedintele sârb Tomislav Nikolici. Biserica ortodoxă sârbă a salutat şi ea non-aderarea Kosovo la Unesco. « Nu ne-au lipstit decât trei voturi. E vorba deci de un mic revers pe un drum lung » a regretat de partea sa vice-ministrul kosovar al afacerilor externe venit special la Paris în ziua votului. Seful său, ministrul kosovar de externe Hashim Thaci a postat de partea sa pe Facebook următorul avertisment : « Soarta Kosovo nu poate fi oprită, ea este ireversibilă. Vom mai candida pentru a deveni membrii în organizaţii onusiene, inclusiv la Unesco ».

Aderarea Kosovo la Unesco nu e acceptată