Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Condiţiile" lui Cameron: o şansǎ pentru Europa?

Sefii de stat şi de guvern al Uniunii Europene sunt reuniţi la Malta pentru de discuta despre criza imigranţilor, în timp ce o altǎ crizǎ, poate şi mai complicatǎ, se profileazǎ la orizont: cea legatǎ de condiţiile pe care le pune Marea Britanie pentru a rǎmîne în Europa. Dacǎ valul de imigranţi fragilizeazǎ în prezent Uniunea Europeanǎ, o eventualǎ ieşire a britanicilor din uniune ar însemna dislocarea ei, afirmǎ unii comentatori în Franţa.

Condiţiile puse de David Cameron pentru ca Marea Britanie sǎ rǎmînǎ în Uniunea Europeanǎ au ceva dintr-un ultimatum, dar sunǎ şi ca un semnal de alarmǎ pentru o Europǎ incapabilǎ sǎ se reformeze în timp util. In Franţa, comentariile în aceastǎ privinţǎ se etaleazǎ pe un larg evantai de reacţii, de la amǎrǎciune la satisfacţie trecînd prin ironie.

Din tabǎra stîngii vocile cele mai lucide atenueazǎ gravitatea momentului şi reamintesc cǎ de fapt, datoritǎ condiţiei sale insulare, Marea Britaniei nu a fǎcut niciodatǎ "corp comun" cu Europa. De fapt, spun aceşti comentatori, Marea Britanie riscǎ dislocarea dacǎ iese din Europa, pentru cǎ Scoţia, de exemplu, va dori sǎ rǎmînǎ în Uniune.

In tabǎra dreptei unii se întreabǎ dacǎ nu cumva "ultimatumul" lansat de David Cameron nu este o şansǎ pentru Europa. In definitiv, scrie un editorialist în Le Figaro, premierul britanic vrea o Europǎ mai competitivǎ, care sǎ creeze locuri de muncǎ, o Europǎ care sǎ respecte mai mult ideea de suveranitate, mai flexibilǎ, şi care sǎ regîndeascǎ din temelii cîteva cadre devenite mai degrabǎ inoperante, precum libera circulaţie…

Comentatorii francezi din presa de dreapta nu spun cǎ lui Cameron ar trebui sǎ i se accepte toate ideile sau "condiţiile" în forma expusǎ de el, ci doar cǎ meritǎ examinate cu toatǎ atenţia viziunea sa. In definitiv, dacǎ Uniunea Europeanǎ şi Londra intrǎ într-o lungǎ negociere pe tema reformelor, acest lucru ar putea da un suflu nou construcţiei europene, cu condiţia ca ambele pǎrţi sǎ-şi propunǎ ca obiectiv obligatoriu ajungerea la o înţelegere.