
Special Paris
Michel Platini pus pe tuşă în cursa pentru şefia FIFA
michel-platini.jpg

Michel Platini va trebui să mai rabde un pic. Comisia electorală FIFA a pus deoparte, « nu a admis » candidatura fostului număr 10 francez şi căpitan al naţionalei pe motiv că « Platini e pentru moment suspendat din orice activitate legată de fotbal ». Pe 5 ianuarie 2016 îi expiră termenul de 90 de zile, răstimp în care lucrurile ar urma să se lămurească în privinţa dubiilor care planează asupra unei sume de aproape 2 milioane de euro pe care Platini a primit-o în 2011 de la Sepp Blatter pentru diverse prestaţii neclare. Cu alte cuvinte, comisia electorală FIFA va decide dacă-i acceptă sau nu candidatura francezului de abia după expirarea acestui termen, sau înainte dacă sancţiune de mai sus e suspendată înainte. Faptul că FIFA nu va studia candidatura lui Platini era déjà ştiut, anunţat din 20 octombrie. Era deci greu ca ea să fie admisă până pe 5 ianuarie…Decizia anunţată nu e suprinzătoare nici în măsura în care comisia electorală care validează candidaturile are nevoie de un aviz al comisiei de etică, tocmai cea care l-a suspendat pe Platini din cauza banilor primiţi de la Blatter.
Termenul, forţat, care i se impune acum lui Michel Platini îi va perturba evident şi campania acestuia pentru şefia FIFA. Mulţi chiar estimează că cel care acum nici 6 luni era dat mare favorit după demisia lui Sepp Blatter, e practic scos din cursă astăzi. Concomitent cu anunţul comisiei electorale privind punerea pe tuşă a lui Platini, acesta din urmă transmitea un comunicat în care se arăta « surprins de lentoarea comisie de recursuri de la FIFA » privind contestarea suspendării sale.
Cele 5 nume de candidaţi reţinuţi pentru preşedinţia instituţiei, pentru succesiunea controversatului şi demisionarului Sepp Blatter, sunt următoarele : prinţul Ali al Iordaniei, francezul Jérôme Champagne, italo-elveţianul Gianni Infantino, sud-africanul Tokyo Sexwale şi şeicul Salman din Bahrein. Un al 6-lea, liberianul Musa Bility, a fost exclus fără să se dea motivele acestei excluderi. Surse neoficiale afirmă însă că acesta ar fi primit bani de la un om de afaceri qatariot ce candidase în trecut la şefia FIFA dar a fost între timp radiat pe viaţă din instanţele fobalului mondial. Seicul Salman, actualmente vice-preşedinte FIFA, e criticat vehement pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.
In aceste condiţii, doi favoriţi se detaşează : Infantino, actualmente secretar-general UEFA şi apropiat federaţiilor europene, şi Sexwale. Sud-africanul are un punct slab ce se poate însă transforma în atuu : nu ocupă nicio responsabilitate în fotbalul mondial. Alături de aceşti favoriţi, doi outsideri : Champagne care vine de prea departe ca să-şi poată recupera handicapul spun specialiştii şi prinţul Ali care pe lângă faptul că nu adună toate vocile din confederaţia sa asiatică, nu va mai beneficia nici de cele europene cum era cazul acum o jumătate de an.
Viitorul preşedinte FIFA, post pentru care se luptă cei 5 mai sus desemnaţi, va avea greaua sarcină să redea credibilitatea unei instituţii cufundată în cea mai gravă criză a ei de când există. Scandalurile cu repetiţie pe fond de presupusă corupţie generalizată au pătat de o manieră practic iremediabilă instanţa supremă a fotbalului mondial.