Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noapte de coşmar la Paris: cel puţin 120 morţi în urma unor atacuri teroriste în serie

2015-11-13t221406z_387870168_gf20000058423_rtrmadp_3_france-shooting_0.jpg

Atacuri teroriste în serie la Paris
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Pentru a doua oarǎ anul acesta Franţa este ţinta unor atacuri teroriste de mare amploare şi care au fost fǎrǎ îndoialǎ concertate şi organizate din timp. Teroriştii au atacat în seara de vineri 13 noiembrie în şapte puncte diferite ale parisului, iar în sala de spectacole Bataclan au comis un veritabil masacru: în jur de 70 de oameni au fost ucişi.

 

Din nou teroriştii au vizat locuri simbolice, ca şi la începutul acestui an cînd a fost decimatǎ redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo. Seria de atacuri a început pe Stadionul Franţei din nordul Parisului, la Saint-Denis, în cursul unui meci Franţa-Germania, la care asista şi preşedintele François Hollande.

"In faţa terorii, Franţa trebuie sǎ fie puternicǎ. Franţa este în crizǎ." a declarat în cursul unei intervenţii televizate preşedintele François Hollande, cu puţin înainte de miezul nopţii. El a decretat starea de urgenţǎ pe întregul teritoriu şi închiderea frontierelor. Francezii au ascultat consternaţi un preşedinte emoţionat cu voce uşor tremurîndǎ.

Armata a fost pusǎ în stare de alertǎ şi trupe se desfǎşoarǎ în anumite zone ale Franţei. Ultima datǎ starea de urgenţǎ a fost decretatǎ în Franţa cu zece ani în urmǎ dar numai în zonele urbane unde au avut loc atunci o serie de grave violenţe în zonele suburbane. Starea de urgenţǎ pe întregul teritoriu nu a mai fost decretatǎ de fapt de la rǎzboiul din Algeria. Un al doilea decret semnat de Fraçois Hollande prevede eventualitatea închiderii unor sǎli de spectacole şi a unor locuri publice, precum şi posibilitatea consemnǎrii la domiciliu a unor persoane bǎnuite de activitǎţi suspecte sau periculoase.

Ceea ce trǎieşte Franţa în aceste ore este fǎrǎ precedent de la al doilea rǎzboi mondial încoace. Starea de urgenţǎ este în general decretatǎ cînd statul este ameninţat sau cînd ţara se aflǎ în stare de rǎzboi. Si Franţa este de fapt în rǎzboi împotriva terorismului,  trupele ei sunt operaţionale în mai multe zone de crizǎ, în Siria în primul rînd dar şi în zone din Africa subsaharianǎ.

"Atacurile de la Paris sunt îndreptate împotriva întregii umanitǎţi şi a valorilor ei" a spus preşedintele american Barack Obama care s-a exprimat chiar înaintea preşedintelui francez. Liderul de la Casa Albǎ a mai spus cǎ Statele Unite vor ajuta Franţa pentru ca teroriştii sǎ fie traduşi în faţa justiţiei.

Primul ministru britanic David Cameron şi cancelarul german doamna Angela Merkel s-a declarat "şocaţi” de atacurile de la Paris.

Parisul este în stare de asediu, iar coşmarul s-a prelungit în cursul nopţii întrucît nimeni nu ştia cîţi terorişti erau încǎ în stare operaţionalǎ pe strǎzi. Atacuri de o gravitate extremǎ s-au produs de fapt la Paris într-un moment cînd Franţa se pregǎteşte sǎ primeascǎ, între 30 noiembrie şi 11 decembrie, delegaţii la nivel înalt din 195 de ţǎri pentru Conferinţa mondialǎ pe tema climatului.

Preşedintele François Hollande şi premierul Manuel Valls s-au deplasat la ora unu şi jumǎtate noaptea la sala Bataclan unde s-a produs principalul masacru. Seful statului a subliniat din nou cǎ Franţa este total decisǎ sǎ înfrîngǎ terorismul, în ciuda "emoţiei infinite" resimţitǎ în aceste momente.

Dupǎ asaltul forţelor speciale s-a anunţat cǎ trei terorişti au fost ucişi la Bataclan. Alţi doi terorişti au murit la Stadionul Franţei, rǎmîne de vǎzut însǎ dacǎ atactorii au fost mai mulţi de cinci, ceea ce este plauzibil.

De notat cǎ indivizii care au declanşat bombele la Saint-Denis au fǎcut-o înafara stadionului. Ne putem imagina cǎ ele ar fi putut provoca şi mai multe victime în interior. Pentru prima datǎ în Franţa este comis un atac terorist dupǎ metoda "kamikaze".

Atacurile au fost la lansate în şapte puncte diferite ale Parisului. Un scenariu de care se temeau de altfel autoritǎţile. In arondismentul 11 al Parisului un atac a fost lansat în zona strǎzii Charonne, unde teroriştii au vizat un restaurant "Le petit Combodge". Un martor ocular a declarat la televiziunea francezǎ cǎ atacanţii au tras cu mitraliere asupra unor oameni care se aflau pe terasa restaurantului. Alţi martori oculari afirmǎ cǎ atacanţii au strigat "pentru Siria!" precum şi numele lui Alah.  

Sala Bataclan se aflǎ la numai 200 de metri de redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo unde a fost lansat atacul terorist din ianuarie anul acesta. Sǎ fie aceastǎ proximitate o simplǎ coincidenţǎ? Greu de spus la aceastǎ orǎ, dar Franţa intrǎ într-o perioadǎ de doliu, de mobilizare şi de reflecţie în legǎturǎ cu modul în care ar trebui sǎ se protejeze de barbarie.