Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa în doliu, ancheta progresează

trandafir.jpg

Trandafir înfipt în gaura provocatà de un glont într-unul din restaurantele pariziene atacate de teroristi
Trandafir înfipt în gaura provocatà de un glont într-unul din restaurantele pariziene atacate de teroristi
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

In Franţa începe astăzi perioada de trei zile de doliu naţional decretată de preşedintele Republicii în memoria victimelor atacurilor teroriste de vineri. Sase atacuri soldate cu cel puţin 129 de şi 352 de răniţi dintre care mulţi în stare critică. In paralel ancheta privindu-i pe autorii atacurilor şi ai complicilor lor progresează şi ea.

Se vorbeşte mult despre identitatea unuia dintre autorii atacului de la Bataclan, identificat graţie degetului său găsit la faţata locului. E vorba de un fost delicvent pe nume Ismaïl Omar Mostefaï, un bărbat de 30 de ani născut în periferia sudică a Parisului dar originar dintr-o familie de algerieni. In ultima vreme el locuia la Chartres, lucru confirmat de primarul acestui oraş. Din informaţiile dezvăluite de ziarul Le Monde, Mostefaï ar fi fost probabil în Siria câteva luni în iarna lui 2013-2014. El era cunsocut de forţele de poliţie întrucât fusese condamnat de 8 ori pentru diverse delicte de drept comun : condus fără permis, injurii, bănuieli că ar fi apropiat traficanţilor de droguri, şamd. Din 2010 el era însă şi în atenţia serviciilor de informaţii, i se întocmise o aşa-zisă « fişă S » fiind bănuit că s-a radicalizat islamic. « Asta nu înseamnă însă că a fost vreodată implicat într-o reţea teroristă » a ţinut să precizeze procurorul Parisului.

Vineri seara, respectivul făcea parte din grupul de trei oameni care au ieşit dintr-o maşină Volkswagen Polo neagră şi au intrat să facă măcelul de la Bataclan. Inarmaţi cu mitraliere kalaşnikov şi cu centuri cu explozibili la brâu, oamenii comandoului trag în tot ce mişcă în plin concert, iau apoi ostateci spectatorii din primele rânduri înainte de a se arunca în aer. In urma lor ei lasă astfel cel puţin 89 de morţi şi zeci de răniţi.

Dintr-o informaţie de ultim moment aflăm că o a doua maşină a unor suspecţi, complici ai celor de vineri, a fost găsită la Montreuil în periferia estică a capitalei. Din informaţiile presei din această dimineaţă şase suspecţi sunt actualmente interogaţi de poliţie ; printre ei tatăl şi fratele lui Mostefaï. Să mai spunem că un al doilea kamikaze a fost identificat la Stade de France graţie paşaportului său sirian care apaţinea unui migrant intrat în Europa prin Grecia. Respectivul era însă necunoscut serviciilor franceze de informaţii.

Intre timp, preşedintele François Hollande îi primeşte azi în audienţă pe liderii partidelor reprezentate în parlament, asta evident în perspectiva intervenţiei de mâine în faţa Congresului francez reunit la Versailles. O intervenţie care reprezintă o premieră pentru actualul şef al statului. Primul invitat care va veni azi dimineaţă la Elysée este Nicolas Sarkozy, ex-preşedintele Franţei şi actualul lider al principalului partid de opoziţie.

Nu se ştie dacă Hollande va anunţa noi măsuri cu această ocazie, ce este însă cert este că el va va căuta să promoveze unitatea naţională aşa cum a făcut-o şi după atacurile din ianuarie de la Charlie Hebdo. De această dată însă misiunea e mai dificilă ţinând cont de apropiatele alegeri regionale de la începutul lui decembrie.