Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambianţă greoaie în Franţa, ţară îndoliată şi în stare de urgenţă

o-fluctuat-nec-mergitur-facebook.jpg

Deviza Parisului, "Fluctuat nec mergitur", a devenit slogan antiterorist
Deviza Parisului, "Fluctuat nec mergitur", a devenit slogan antiterorist
Sursa imaginii: 
huffingtonpost.fr

Franţa s-a trezit şi astăzi siderată de atacurile de vineri seara şi de bilanţurile acestora. In timp ce ancheta continuă, francezii se reculeg şi păstrează doliul naţional de trei zile care începe azi potrivit unui decret publicat de Monitorul oficial.

In ciuda stării de urgenţă decretată la Paris şi în anumite departamente franceze, şi a interdicţiei de a manifesta – deci de a se reuni în grupuri mai mari – numeroşi francezi au dorit să-şi arate solidaritatea cu victimele atentatelor de vineri. In cursul zilei de ieri şi până târziu aseară lumânări şi buchete de flori au fost depuse în diverse locuri. Deasemenea oamenii au încercat să se adune – la Paris în place de la République – dar poliţia a intervenit pentru a-i dispersa în linişte. Deviza latină a Parisului - « Fluctuat nec mergitur » - pe care am putea-o traduce prin « E lovită (barca) de valuri dar nu se scufundă » a devenit sloganul rezistenţei în faţa barbariei teroriste. Textul a fost pictat, înscris cu litere mari, pe un zid din place de la République. Imediat deviza – care se referă la barca desenată pe blazonul capitalei franceze - a fost preluată pe reţelele de socializare

Ca şi ieri, pieţele în aer liber sunt închise azi în tot Parisul, la fel şi toate cinematografele Gaumont şi sala de spectacole Lido de pe Champs-Elysées foarte apreciată de turiştii americani. Parcul de distracţii Disneyland e şi el închis de azi până marţi inclusiv pentru a respecta perioada de doliu. Muzeele, sălile de spectacole, instituţiile culturale publice – adică municipale - vor rămâne cu uşile închise în Paris şi în toată regiunea capitalei. O serie de dioceze din Franţa şi-au anunţat intenţia de a celebra astăzi seară o serie de slujbe speciale în memoria victimelor iar la Paris catedrala Nore Dame va trage clopotele.

Forţele de securitate sunt în alertă maximă. După atentatele din ianuarie, 7 mii de militari şi poliţişti fuseseră mobilizaţi. Dispozitivul « Santinela » va creşte acum la 10.000 de oameni. Toată lumea a fost rechemată la treabă iar în acest week-end sunt aşteptaţi să debarce la Paris o mie de militari, membrii ai unor trupe de paraşutişti. In paralel patrule speciale ale forţelor de intervenţie au fost poziţionate în punctele sensibile ale capitalei cum ar fi centrele de interes turistic.

Controalele la frontiere care trebuiau să intre oricum în vigoare treptat începând de vineri în perspectiva conferinţei COP 21 de la sfârşitul lunii, au fost accelerate în urma atacurilor teroriste. Incă de sâmbătă efectivele poliţiştilor, jandarmilor şi vameşilor au fost întărite, în particular la graniţa cu Italia. Oamenii de ordine îi privesc cu atenţie pe toţi cei care ies cu maşina din ţară chiar dacă controalele de acte sunt aleatorii. In schimb la aeroportul din Nisa, al doilea ca mărime din Franţa, controalele de identitate sunt sistematice pentru toate zborurile interaţionale. Primarul oraşului, conservatorul Christian Estrosi, ar dori să extindă măsura şi la zborurile interne.