Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Executivul francez preconizeazǎ închiderea moscheelor în care este predicatǎ ura

marseille-mosque-12h.jpg

Proiectul de construire a unei mari moschei la Marsilia
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

Autoritǎţile franceze preconizeazǎ închiderea moscheelor în care imami radicali predicǎ ura şi incitǎ la terorism, precum şi a asociaţiilor care cultivǎ ura. Consiliul de miniştri urmeazǎ în studieze în perioada imediat urmǎtoare un dispozitiv juridic în acest sens, întrucît mulţi tineri de origine musulmanǎ s-au radicalizat de fapt frecvetînd locurile de cult.

Aceastǎ mǎsurǎ a fost evocatǎ şi dupǎ atentatele din ianuare anul acesta comise în redacţia publicaţiei Charlie Hebdo. De mai multe ori executivul a examinat proiecte în vederea formǎrii imamilor în Franţa şi pentru forjarea unui islam francez, compatibil cu valorile republicane. Pînǎ acum însǎ n-au fost obţinute mari rezultate pe acest teren, şi nici nu existǎ în Franţa vreun precedent de moschee închisǎ din cauza incitǎrii la urǎ. In noul context, atît ministrul de interne Bernard Cazeneuve, cît şi premierul Manuel Vals, evocǎ mǎsura în contextul unui dispozitiv mai larg, care prevede şi expulzarea imamilor radicali.

Subiectul rǎmîne fǎrǎ îndoialǎ delicat într-o ţarǎ ca Franţa care gǎzduieşte pe teritoriul ei comunitatea musulmanǎ cea mai numeroasǎ din Europa. Iar îndoctrinarea unor tineri nu se produce numai în moschei, ci şi prin Internet, în cartierele devenite ghetouri etnice, în familie şi chiar în închisori. Ce trebuie fǎcut deci pentru ca tinerii avînd între 6 şi 16 ani sǎ nu fie atraşi de doctrina radicalǎ a jihadismului ci mai degrabǎ educaţi de şcoala republicanǎ?

Un profesor care îşi exercitǎ meseria într-un cartier defavorizat aratǎ pentru France Presse cǎ sunt necesare mijloace enorme pentru cîştigarea acestei bǎtǎlii a educaţiei, şi cǎ trebuie imaginat un demers special, o educaţie personalizatǎ. Intre organizaţiile teroriste şi educatorii sociali se dǎ în prezent o luptǎ teribilǎ, spune un educator citat de France Presse, care mai adaugǎ: "jihdiştii au reuşit sǎ gǎseascǎ zece adolescenţi şi sǎ-i convingǎ sǎ se sinucidǎ cu centuri de exploziv, noi dacǎ putem salva doi copii pe an suntem mulţumiţi".