Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande anunţă o intensificare a bombardamentelor contra organizaţiei Statul Islamic

siria.jpg

Pe 15 noiembrie 12 avioane de luptà franceze au bombardat tinte ale organizatiei statul islamic din Siria
Pe 15 noiembrie 12 avioane de luptà franceze au bombardat tinte ale organizatiei statul islamic din Siria
Image source: 
REUTERS/ECPAD via Reuters

In urma atentatelor de vineri de la Paris, preşedintele Franţei a decretat un doliu naţional de 3 zile care se termină marţi seara. Totodată François Hollande a convocat luni după-amiază un Congres extraordinar la Versailles. In cursul intervenţiei sale de 45 de minute, liderul de la Paris a promis printre altele o intensificare a bombardamentelor din Siria, mai exact contra poziţiilor organizaţiei statul islamic.

« Actele comise vineri seara la Paris sunt acte de război, constituie o agresiune contra ţării noastre, a valorilor sale, a tinerilor ei şi a modului ei de viaţă » spune François Hollande încă de la începutul discursului său. In opinia sa, « totul a fost decis şi planificat în Siria, organizat în Belgia şi comis în Franţa cu complici francezi”. Ca să riposteze acestor atacuri, preşedintele francez anunţă aşadar o intensificare a bombardamentelor din Siria şi Irak contra organizaţiei statul islamic. « Trebuie să fim necruţători şi nu doar să stopăm această mişcare ci s-o distrugem complet ».

Ca să fie însă mai eficiente, bombardamentele contra islamiştilor trebuie să fie mai bine coordonate. Iată de ce François Hollande îşi doreşte « o uniune a tuturor celor care pot cu adevărat să combată această armată teroristă în cadrul unei mari şi unice coaliţii ». O coaliţie alături de americani şi ruşi se subânţelege întrucât şeful statului francez anunţă o viitoare întâlnire cu omologii săi american şi rus, Barack Obama şi Vladimir Putin.

Reamintim că duminică seara Franţa a lansat cel mai masiv raid al ei în Siria. Raqqa, bastionul organizaţiei statul islamic, a fost ţinta a 20 de bombe lansate de cele 12 avioane de luptă franceze.

François Hollande anunţă o intensificare a bombardamentelor contra Organizaţiei statul islamic