Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbatere în Franţa pe tema noului arsenal securitar

parlement.jpg

François Hollande: discurs securitar în fata celor doua camere ale Parlamentului francez reunite la Versailles
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

Pentru a-şi putea întǎri arsenalul securitar, executivul francez preconizeazǎ o modificare constituţionalǎ. Subiectul riscǎ sǎ stîrneascǎ tensiuni în sînul clasei politice franceze. Putem spune deja unitatea republicanǎ afişatǎ în cele trei zile de doliu a luat sfîrşit şi cǎ începe dezbaterea republicanǎ de pe poziţii divergente.

"Dreapta va da dovadǎ de incoerenţǎ dacǎ nu va vota revizuirea constituţionalǎ pregǎtitǎ de guvern", a declarat premierul Manuel Valls, în contextul prezentǎrii unor mǎsuri securitare fǎrǎ precedent în Franţa. Printre altele, guvernul doreşte sǎ li se poatǎ retrage naţionalitatea cetǎţenilor francezi care au dublǎ naţionalitate în cazul în care sunt implicaţi în acţiuni teroriste sau în asociaţii şi reţele care spirijinǎ terorismul. De fapt, dreapta considerǎ cǎ acest tip de mǎsurǎ are o dimensiune mai mult simbolicǎ şi cǎ nu este de naturǎ sǎ ducǎ la mai multǎ eficienţǎ în lupta împotriva terorismului. Mult eficient ar fi, spun liderii opoziţiei, sǎ li se plaseze o brǎţarǎ electronicǎ tuturor indivizilor care au o fişǎ S, deci celor radicalizaţi. Opoziţia merge şi mai departe şi cere crearea unor "centre de internare" pentru persoanele fişate ca fiind implicate în acţiuni teroriste.

Nu este pentru prima datǎ în Franţa cǎ asistǎm la acest scenariu dupǎ producerea unei drame pe fond de terorism. Numeroase mǎsuri sunt enunţate sau preconizate imediat dupǎ producerea evenimentelor, dar ulterior, pe fond de rivalitǎţi politice, adoptarea lor este amînatǎ sau se modificǎ uşor conţinutul lor… Deja, în rîndurile radicalilor de stînga este contestat principiul prelungirii stǎrii de urgenţǎ. Iar socialiştii spun cǎ mǎsurile propuse de dreapta francezǎ riscǎ sǎ intre în conflict cu prevederile constituţionale legate de drepturile omului sau de angajamentele internaţionale ale Franţei. Marile democraţii au de fapt toate acest cǎlcîi vulnerabil al lui Ahile: inamicii lor sunt rapizi cînd decid sǎ le loveascǎ, ele sunt încete cînd îşi reorganizeazǎ sistemul de apǎrare.