Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Portavionul Charles de Gaulles, gata de acțiune

portavion.jpg

Portavionul Charels de Gaulle, gata de acțiune

Portavionul Charles de Gaulle este gata să intre în acțiune, astăzi, împotriva organizației teroriste Statul Islamic, anunță ministrul francez al Apărării. 26 de avioane de vânătoare se vor afla la bordul portavionului staționat în Mediterana orientală. Președintele François Hollande a ordonat intensificarea atacurilor aeriene împotriva organizației teroriste Statul Islamic în Siria și Irak, în urma atentatelor din 13 noiembrie. În acest moment, Franta are deja staționate avioane de luptă în Emiratele Arabe Unite, dar și în Iordania.

Portavionul Charles de Gaulle este cel mai mare vas al marinei franceze – cântăreşte 42 de mii de tone. Este de altfel singurul pe care Franţa îl are.

Este propulsat nuclear iar acest lucru îi asigură, pe hârtie, o autonomie nelimitată. Faptic, autonomia sa este limitată de încărcătura sa: carburantul destinat avioanelor iar de cealaltă parte, de hrana destinată echipajului format din două mii de persoane.

Autonomia acestui portavion depinde şi de navele care îl însoţesc. Este vorba de fregata de apărare aeriană, o alta sub-marină, o fregată multi-misiuni, un petrolier şi alte două fregate: una britanică şi una belgiană.

Totodată, se vor afla pe acest portavion aproximativ 30 de avioane. Este deci o bază aeriană, una flotantă. 

Legislaţia franceză stabileşte că portavionul poate fi folosit în cazul unei crize internaţionale, pentru a face o demonstraţie de forţă. Trebuie spus că doar câteva ţări deţin câte un portavion: Statele Unite, Franţa, China, Rusia şi India.

Marea Britanie a început să fabrice un nou portavion de mari dimensiuni după ce a trimis la fiare vechi portelicopterele.  Brazilia a cumpărat un vechi portavion francez.

Portavionul Charles de Gaulle s-a aflat la iîceputul acestui an în Golf, cu un mesaj politic faţă de aliaţii Franţei în această regiune: Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Arabia Saudită. Franţa îşi afirmă astfel angajamentul de a se implica în asigurarea unei securităţi regionale. Era şi un semnal pentru aliaţii americani. După atentatele din 13 noiembrie, Franţa transmite un mesaj de fermitate, chiar dacă plecarea portavionului de Gaulle fusese planificată înainte de atentatele recente.

Principalele misiuni: monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă sub apă, pe apă şi în aer.

Avioanele Rafale care se vor afla pe portavion vor fi folosite în misiuni de recunoaştere şi intervenţie în cazul unor obiective determinate. Totodată, pentru a susţine trupele de la sol, în special în Irak, în cazul în care trupele aliaţilor s-ar afla în pericol.

Ministrul Apărării susţine că obiectivul nu este de a ataca adversarul prin bombardamente puternice ci "să lovim atunci când trebuie şi unde trebuie pentru a slăbi organizaţia şi de a o face din ce în ce mai puţin eficace".