Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filozofi sub presiune mediaticǎ: ce efect asupra reflecţiei?

laurent_joffrin_0.jpg

Laurent Joffrin
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Atentatele jihadiste din Franţa au suscitat enorm de multe comentarii în presǎ, şi pe bunǎ dreptate. Francezii, europenii, opinia publicǎ mondialǎ doresc sǎ fie informaţi şi sǎ înţeleagǎ ce se întîmplǎ. Numeroase "chei" de înţelegere a fenomenului jihadist sunt oferite de editorialişti, de diplomaţi, de exeperţi militari, de filozofi. Aceştia din urmǎ se aflǎ însǎ, cel puţin în Franţa, sub o presiune mediaticǎ extrem de intensǎ care îi face uneori sǎ spunǎ lucruri mai degrabǎ spectaculoase decît interesante.

Nimeni nu poate fi inteligent 24 de ore din 24, nici mǎcar filozofii cei mai celebri ai momentului. Mediile de informare creazǎ însǎ, prin febrilitatea cu care transmit despre fenomenul jihadismului, o anumitǎ presiune nefastǎ asupra intelectualilor. Ei sunt atît de des solicitaţi sǎ dea interviuri şi sǎ formuleze diagnosticuri geopolitice încît uneori, în graba de a rǎspunde tuturor solicitǎrilor, îşi uitǎ adevǎrata lor misiune. Altfel spus, încep sǎ facǎ jocul unor medii de informare interesate nu doar de adevǎr ci şi de spectacol, într-un context de extremǎ competiţie mediaticǎ. Franţa are o vastǎ panoplie de intelectuali şi filozofi extrem de des prezenţi pe platourile de televiziune, la radio şi în presǎ, iar unii dintre ei şi-au fǎcut "o specialitate" din a exprima puncte de vedere insolite, originale, surprinzǎtoare, chiar şocante, în contrast cu tendinţele "generale".

Exemplul cel mai recent de filozof care a "şocat" prin analizele sale este Michel Onfray. Intr-un interviu acordat revistei Le Point el afirmǎ nici mai mult şi nici mai puţin cǎ atentatele de la Paris ar fi un rǎspuns al comunitǎţii musulmane planetare faţǎ de Occidentul care le-ar fi declarat rǎzboi musulmanilor. Cu alte cuvinte, democraţiile sunt arǎtate cu degetul ca fiind adevǎratele vinovate de aceste masacre. Aceste idei au suscitat imediat reacţii rapide din partea altor intelectuali, precum Laurent Joffrin, director al cotidianului Libération.

Acesta din urmǎ îl criticǎ vehement pe Michel Onfray pentru ignoranţa de care dǎ dovadǎ în raport cu faptele şi pentru "sofismele" sale. Personal, în multe privinţe, sunt un admirator al lui Michel Onfray, inclusiv atunci cînd analizeazǎ aceastǎ nouǎ formǎ de dictaturǎ care este "gîndirea politicǎ corectǎ". De data aceasta însǎ caut o explicaţie pentru rapiditatea cu care a ajuns la concluzia cǎ democraţia ar fi cea care produce terorism. Si nu gǎsesc decît una: sub presiunea mediaticǎ, deseori, oamenii inteligenţi încep sǎ spunǎ prostii.

Presiunea mediaticǎ îi uzeazǎ de fapt pe cei care acceptǎ acest joc, şi care trebuie sǎ surprindǎ publicul din nou şi din nou, cu noi subtilitǎţi şi cu noi analize-şoc. In acest ciclu vicios nu e de mirare deci cǎ oameni dintre cei mai subtili şi inteligenţi încep sǎ confunde undeori victima cu cǎlǎul şi filozofia cu spectacolul.