Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: cînd o conferinţǎ mondialǎ pe tema dereglǎrilor climaterice se transformǎ într-o conferinţǎ pe tema vieţii

pollution-chine.jpg

Colocviu la Paris pe tema exceselor industriale ale omului
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Conferinţa pe tema schimbǎrilor climaterice pe care Parisul o gǎzduieşte între 30 noiembrie şi 11 decembrie începe, treptat, ca umare a atentatelor teroriste de pe 13 noiembrie, sǎ-şi modifice profilul. Intr-un interviu acordat revistei L’Express preşedintele François Hollande calificǎ deja evenimentul ca fiind "cea mai mare coaliţie în favoarea vieţii".

Socul planetar provocat de barbaria atacurilor de la Paris modificǎ de fapt agenda conferinţei, în primul rînd pentru cǎ starea de spirit a participanţilor va fi diferitǎ. 147 de şefi de stat şi de guvern şi-au confirmat participarea, dar ei nu vin numai sǎ discute despre mǎsurile care se impun în vederea limitǎrii fenomenului de serǎ, ci şi pentru a demonstra cǎ nu cedeazǎ în faţa ameninţǎrii teroriste. De fapt, este pentru prima datǎ cînd o astfel de reuniune internaţionalǎ se ţine într-o ţarǎ care a decretat starea de urgenţǎ. Franţa care îşi îngroapǎ sǎptǎmîna aceasta cele 130 de victime ale atentatelor, va gǎzdui de fapt un fel de conferinţǎ mondialǎ pe tema pǎcii, pentru cǎ brusc s-a impus acest adevǎr, ca o revelaţie: şi anume cǎ în absenţa pǎcii nimic nu poate funcţiona normal pe planetǎ, nici mǎcar mobilizarea în favoarea mediului înconjurǎtor.

In revista l’Express, şeful statului francez subliniazǎ cǎ lupta împotriva dereglǎrilor climaterice şi lupta împotriva terorismului sunt de fapt una şi aceeaşi luptǎ. "Pe de o parte trebuie sǎ protejǎm umanitatea împotriva acţiunilor asasine ale statului islamic şi pe de altǎ parte trebuie sǎ protejǎm mediul înconjurǎtor faţǎ de propria noastrǎ inconştienţǎ, întrucît dezastrele ecologice sunt surse de conflict şi de rǎzboi", subliniazǎ François Hollande.

Intr-un mod cu totul neaşteptat, mobilizarea împotriva terorismului se împleteşte acum cu mobilizarea pentru prezervarea mediului înconjurǎtor, în numele vieţii dar şi al ideii de civilizaţie, de raţiune, de progres. Iar Parisul, care a fost întotdeauna un simbol, îndoliat fiind, devine un loc de rezonanţǎ şi mai puternic pentru aceste idealuri.

Spuneam cǎ lupta anti-teroristǎ şi mobilizarea ecologicǎ au devenit, pe mǎsurǎ ce se apropie data de 30 noiembrie, complementare. Vineri 27 noiembrie, la Domul Invalizilor de la Paris va avea loc un omagiu naţional şi republican adus celor ucişi de terorişti. Ceremonia solemnǎ va fi transmisǎ la televiziune, iar apoi familiile îndoliate vor fi primite la Palatul Elysée. Întreaga zi va fi o nouǎ ocazie de reflecţie pe tema acestui pericol cǎruia lumea civilizatǎ i-a subapreciat impactul: radicalizarea islamistǎ.

In ajunul începerii Conferinţei pe tema schimbǎrilor climaterice, la Ministerul francez al afacerilor externe, va avea loc un colocviu franco-chinez legat calitatea aerului şi de crearea unor "oraşe verzi", altfel spus respirabile şi concepute în armonie cu natura. China, ţara care polueazǎ în prezent cel mai mult pe planetǎ, a descoperit în ultimul timp cu stupoare cǎ succesul economic poate duce şi la consecinţe dezastruoase, cum ar fi degradarea calitǎţii aerului ceea ce pune în pericol sǎnǎtatea şi viaţa a milioane de oameni. Colocviul va fi o ocazie de reflecţie pe tema exceselor industriale ale omului care se pot întoarce într-o bunǎ zi împotriva sa, şi cǎrora omul le subapreciazǎ impactul distrugǎtor.