Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu naţional inedit în Franţa în memoria victimelor atentatelor

hollande.jpg

François Hollande va fi singurul orator la ceremonia de la Invalizi în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie
François Hollande va fi singurul orator la ceremonia de la Invalizi în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie
Sursa imaginii: 
AFP/Dominique Faget

Vineri dimineaţă (începând cu 10h30, ora Parisului) are loc în Franţa o ceremonie inedită. La iniţiativa executivului francez se va aduce un omagiu naţional celor 130 de morţi şi peste 350 de răniţi în atentatele din 13 noiembrie. Ce prevede acest omagiu ?

Ceremonia oficială are loc la Invalizi - Hôtel des Invalides – acolo unde există un spital militar dar şi domul sub care este înmormântat Napoléon. Omagiul se doreşte a fi cât mai sobru. Ceremonia începe la 10h30 şi va dura circa o oră. Un singur orator va lua cuvântul : François Hollande. Preşedintele se va exprima 20 de minute în faţa unora dintre răniţii de la Bataclan şi de la terasele restaurantelor pariziene unde se aflau în seara de 13 noiembrie. Sunt aşteptate şi o parte din forţele de ordine care au intervenit contra teroriştilor pe 13 noiembrie, o serie de responsabili politici, reprezentanţi diplomatici, tot guvernul de la Paris şi bineînţeles familiile victimelor. Cel puţin două dintre ele au anunţat însă că refuză să asiste la ceremonie considerând că « autorităţile sunt, în parte, vinovate de ceeace s-a întâmplat ».

In total circa o mie de persoane vor asista la ceremonia de la Invalizi la care se va da citire numelor tuturor celor 130 de morţi în atacurile din 13 noiembrie. Contrar celor preconizate iniţial, nicio fotografie a defuncţilor nu va fi însă afişată. Cum nu toată lumea va putea onora acolo şi atunci memoria victimelor de acum două săptămâni, François Hollande şi-a chemat compatrioţi să-şi atârne vineri la geamuri sau în case drapelul tricolor.

 
Omagiu national în memoria victimelor atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015