Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Linişte şi emoţie mare la Invalizi în memoria victimelor atentatelor de la Paris

invalizi.jpg

François Hollande în curtea Invalizilor la omagiul national adus victimelor atentatelor din 13 noiembrie. In spatele presedintelui francez întregul guvern de la Paris
François Hollande în curtea Invalizilor la omagiul national adus victimelor atentatelor din 13 noiembrie. In spatele presedintelui francez întregul guvern de la Paris
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

In curtea de onoare a Invalizilor a avut loc în această dimineaţă un omagiu naţional adus celor 130 de victime şi răniţilor atentatelor din 13 noiembrie. Un omagiu care a durat o oră ce a fost dorit şi prezidat de François Hollande. Seful statului francez a ţinut un discurs extrem de sobru, deloc politic, şi s-a axat mai ales pe soarta celor dispăruţi şi pe riposta Franţei în urma acestor crime.

Ceremonia extrem de sobră a debutat prin intonarea imnului naţional, Marseilleza, în curtea de onoare a palatului Invalizilor imediat după ce într-o linişte impresionantă sosise acolo preşedintele François Hollande. Au urmat două momente muzicale interpretate de o serie de cântăreţe printre care Natalie Dessay şi Yael Naim. Doi militari, o femeie şi un bărbat au dat apoi citire la 129 de nume din cele 130 de victime ale atentatelor din 13 noiembrie. De notat că numele celor doi tineri români ucişi la terasa cafenelei « Belle Epoque », Lăcrămioara Pop, 29 de ani, şi iubitul ei Ciprian Calciu, 32 de ani, au fost amintite printre primele. Trebuie precizat că multe dintre victime erau foarte tinere, vârsta medie a celor ucişi în 13 noiembrie este de doar 35 de ani. Să mai spunem că la cererea respectivilor, televiziunile – care au preluat în integralitate imaginile filmate de armata franceză - nu au difuzat nicio imagine cu membrii familiilor victimelor.

In discursul său François Hollande a insistat mult pe soarta victimelor, a reamintit că alături de Franţa « alte 17 naţiuni au fost îndoliate » şi a promis că « Franţa va face totul pentru a distruge armata fanaticilor » care a comis aceste atrocităţi. Preşedintele Franţei a denunţat apoi din nou « actul de război comis de o hoardă de asasini în numele unei cauze nebuneşti şi a unui dumnezeu trădat ».

In finalul intervenţiei sale care a durat circa 30 de minute, Hollande a salutat această « nouă generaţie, lovită de atentate dar care va supravieţui în numele morţilor omagiaţi. O generaţie care a devenit noua imagine a Franţei » a conchis şeful statului francez.

Ceremonia, omagiul naţional, s-a încheiat cu o nouă Marseilleză intonată de această dată de corul armatei franceze şi de cântăreţii Operei din Paris, însoţiţi de orchestra gărzii republicane. Intreaga asistenţă – circa o mie de persoane printre care, pe lânga familiile victimelor, se afla tot guvernul de la Paris, oameni politici, reprezentanţi diplomatici – s-a asociat şi ea acestui omagiu intonând imnul naţional al Franţei.