Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţii şi ciocniri la Paris în ajunul deschiderii COP21

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In ajunul deschiderii oficiale în periferia Parisului a celei de-a 21-a conferinţe ONU pentru climă – pe scurt COP21 – o serie de manifestaţii pro-climă au avut loc duminică în capitala Franţei ca şi în alte oraşe din lume. Astfel, în ciuda stării de urgenţă care este în vigoare pentru trei luni după atentatele din 13 noiembrie, mai multe mii de persoane s-au adunat în emblematica Place de la République din Paris. Anumite grupuri de manifestanţi mascaţi au decis la un un moment dat să provoace forţele de ordine prezente. Acestea au ripostat, în particular cu gaze lacrimogene, şi au interpelat peste 200 de persoane. « E scandalos ce s-a întâmplat, aceşti indivizi nu au ce căuta aici şi vor fi înlăturaţi » a spune preşedintele François Hollande. Intre timp la Bourget, în periferia nordică a Parisului, începe luni reuniunea consacrată climei şi combaterii încălzirii planetei.

Incă de duminică, Laurent Fabius, ministrul francez de externe şi preşedintele COP21, a lansat celor 196 de delegaţii participante un apel ca să găsească un compromis cât de repede. « Dacă mizaţi pe un pseudo-miracol în ultima noapte » – conferinţa COP21 se termină pe 11 decembrie – « atunci vă spun că nu cred că e soluţia bună » a punctat şeful diplomaţiei franceze în discursul său rostit imediat după minutul de reculegere respectat de toată lumea în memoria celor 130 de morţi de la atentatele din 13 noiembrie.

Ca să dea un imbold negocierilor care vor dura 12 zile, circa 150 de preşedinţi sau şefi de guverne din toată lumea sunt prezenţi la Bourget în ziua inaugurală a lui COP21. Americanul Barack Obama, rusul Vladimir Putin, chinezul Xi Jinping şi românul Klaus Iohannis nu sunt decât o mică parte a celor au decis să vină aici ca să încurajeze discuţiile. Dar şi ca să arate lumii că nu se tem de terorişti. COP21, eveniment mondial inedit, are loc într-un context post-atentate, motiv pentru francezi de a spori vizibil măsurile de securitate. Numai la Paris au fost desfăsuraţi peste 6 mii de poliţişti suplimentari alţi aproape 3 mii fiind prezenţi în jurul sitului de la Bourget. In interiorul localurilor în care au loc negocierile securitatea este însă asigurată de “gărzile albastre” ONU.

Reamintim că reuniunea COP21, considerată cea a ultimei şanse înainte ca încălzirea climei să nu aibă efecte ireversibile, şi-a fixat drept obiectiv principal să ajungă prin consens – regula Naţiunilor unite – la un acord universal constrângător care să limiteze la doar 2° Celsius creşterea temperaturii faţă de era pre-industrială. Sfidarea este enormă iar spectrul eşecului de la Copenhaga din 2009 e încă prezent în memoria multora.

 

A Paris des manifestations malgré l'interdiction - COP21 - Par...

Plusieurs rassemblements distincts se sont tenus aujourd'hui 29 novembre 2015 à Paris malgré l'interdiction de manifester. Reportage sur place de nos envoyés spéciaux. #COP21 #Paris #manifestations Attac France (Officiel)

Posted by RFI on Sunday, November 29, 2015

 
Manifestaţii şi ciocniri la Paris în ajunul deschiderii COP21