Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bǎnci şi investitori: paşi importanţi spre economia verde

2010-09-23t140518z_1051073395_lm1e69n132101_rtrmadp_3_britain_0.jpg

Eoliene în Danemarca
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In contextul Conferinţei de la Paris pe tema schimbǎrilor climaterice sunt evocate de specialişti numeroase concepte noi, legate de noul model de producţie şi de consum care ar trebui adoptat. Se vorbeşte multe despre "economia verde", despre "energii reciclabile", despre "decarbonizarea economiei". Intreprinderile, investitorii şi bǎncile sunt invitaţi sǎ facǎ un efort pentru adoptarea acestui nou model, ceea ce se şi întîmplǎ şi chiar cu un anume succes.

"Lumea finanţelor se converteşte la economia verde". Am citat titlul unei articol din Le Figaro de unde reiese într-adevǎr cǎ bǎncile şi fondurile de investiţii încep sǎ fie prudente sau chiar sǎ evite domeniile care ţin de energiile pe bazǎ de cǎrbune şi petrol. Pentru cǎ "decarbonizarea economiei" înseamnǎ de fapt adoptarea unui model economic care sǎ ejecteze în atmosferǎ cît mai puţin bioxid de carbon în primul rînd, şi în general cît mai puţine cantitǎţi de gaz cu efect de serǎ.

Galaxia financiarǎ a planetei pare sǎ fi descoperit acum doi ani cǎ o altǎ cale este posibilǎ, cǎ investiţiile în sectoarele care polueazǎ sunt tot mai riscante, şi cǎ viitorul aparţine tranziţiei energetice. Tot mai multe bǎnci finanţeazǎ deci proiecte legate de energiile reciclabile sau puse sub semnul eficienţei energetice.

Numeroase bǎnci franceze, precum Société Générale sau BNP Parisbas, au fǎcute deja paşi importanaţi în aceastǎ direcţie, paşi care în urmǎ cu cîţiva ani erau inimaginabili, scrie Le Figaro.

Energia pe bazǎ de cǎrbune reprezintǎ astǎzi 30 la sutǎ din nevoile mondiale de energie şi este responsabilǎ de 44 la sutǎ din emisiile de bioxid de carbon. Banca Société Générale a decis, în consecinţǎ, sǎ sisteze finanţarea proiectelor legate de minele de cǎrbuni precum şi de centralele termice care recurg la cǎrbune. Pe de altǎ parte, banca a decis sǎ-şi dubleze, pînǎ în 2020, investiţiile în energiile reciclabile.

Sǎ nu credem însǎ nici o clipǎ precizeazǎ un specialist în Le Figaro, cǎ acest tip de decizie este rezultatul unic al unei înalte conştiinţe etice. Sigur, existǎ şi o dimensiune a responsabilitǎţii, dar mai ales perspectiva unor profituri… Pentru cǎ economia verde începe sǎ devinǎ o oportunitate, deschide noi domenii, se bazeazǎ pe noi invenţii şi deschide apetitul pentru investitori. Ceea ce ar fi de altel în folosul umanitǎţii, important este ca economia verde care se profileazǎ la orizont sǎ poatǎ deveni şi una durabilǎ.