Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristiana Paşca Palmer la RFI: “România vrea la COP21 un acord cu valoare legală obligatorie”

pasca_palmer.jpg

Cristiana Paşca Palmer, ministrul român al mediului
Cristiana Paşca Palmer, ministrul român al mediului
Image source: 
Comisia europeanà

La conferinţa COP21 care şi-a deschis luni lucrările la Bourget în periferia Parisului în prezenţa a 150 de şefi de stat şi de guvern, a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Liderul de la Bucureşti era însoţit de Cristiana Paşca Palmer, noul ministru al mediului din România. Oficialul român spune printre altele într-un interviu acordat la RFI, că sprijină ideea găsirii unui acord cu valoarea legală obligatorie la această COP21.

“Poziţia României este cea a Uniunii europene” spune Cristiana Paşca Palmer. In intervul pentru RFI ministrul român al mediului mai precizează că doreşte ca acordul ce se va semna “să fie unul cu valoare legală constrângătoare pentru toate părţile semnatare. De obicei, dacă obligaţiile sunt “voluntare”, ele rămân doar pe hârtie. Suntem într-un moment de cotitură istorică din punct de vedere a ceeace se întâmplă cu planeta” precizeazà oficialul român.

“Practic, România nu stă foarte rău pentru că pachetul energie-climă care s-a adoptat la nivelul UE şi ambiţia acesteia este de a reduce emisiile de carbon cu 40% până în 2030. Ori la noi, din cauză că în primii ani după 1989 practic industria a intrat în faliment, emisiile sunt destul de reduse, deci noi cumva ne integrăm în ţinta finală. Problema pentru se va pune după 2020, cum ne vom menţine după aceea în cadrul acestor limite”.

“Conribuţiile pot veni din multe lucruri ; cele din sectorul energetic sunt cele mai importante şi se discută foarte mult despre asta dar sunt şi alte sectoare precum agricultura, pădurile, şamd unde sunt multe de făcut” preconizează Cristiana Paşca Palmer.

“Când spui schimbări climatice, sună foarte tehnic, la fel şi când spui mediu dar oamenii o simt pe pielea lor. Chiar şi în România oamenii resimt aceste fenomene meteorologice din ce în ce mai agresive : inundaţii, torenţi, chiar tornade. Impactul economic este foarte mare în astfel de situaţii” avertizează ministrul român al mediului care îşi propune ca în perioada mandatului ei “să ridice un pic nivelul de conştientizare apropos de problematica de mediu”.

“In România lucrurile au fost abordate pâna acum din perspectiva “silozurilor”, izolate unele de altele. E nevoie de mai multă concordanţă şi coerenţă între ceeace ne propunem să facem de exemplu pe partea de mediu, ceeace vrem să facem cu energia sau cu agricultura pentru toate sunt legate între ele de ideea de dezvoltare durabilă”.

Cristiana Paşca Palmer la RFI: “România vrea la COP21 un acord cu valoare legală obligatorie”