Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvarea planetei şi elevii recalcitranţi ai mobilizǎrii ecologice

2014-02-26t035433z_363713825_gm1ea2q0x0e01_rtrmadp_3_china-pollution_0.jpg

Poluare la Beijing
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In culisele negocierilor care au loc la Conferinţa pe tema schimbǎrilor climaterice de la Paris se ştie deja care sunt "elevii recalcitranţi". Din diverse motive, unele ţǎri dau dovadǎ de un entuziasm extrem de slab în contextul acestor discuţii, iar uneori frîneazǎ chiar progresul negocierilor.

"Elevii recalcitranţi" se regǎsesc practic pe toate continentele şi au nume precise. Ei se numesc Canada, Australia, India, Arabia Sauditǎ, Turcia sau Venezuela. Motivaţiile lor, pentru a-şi justifica reţinerile, sunt diferite şi sunt de ordin economic în primul rînd, dar şi de ordin politic şi social.

India este un caz complicat şi contradictoriu. Dupǎ Statele Unite, dupǎ China şi dupǎ Uniunea Europeanǎ, India este al patrulea mare vinovat de poluarea planetei şi de ejectarea în atmosferǎ a unor mari cantitǎţi de bioxid de carbon. Sǎ nu uitǎm însǎ cǎ India numǎrǎ un miliard douǎ sute cincizeci de milioane de locuitori. Ori, calculat pe cap de locuitor, India polueazǎ de zece ori mai puţin decît un american, de cinci ori mai puţin decît un chinez şi de trei ori mai puţin decît media pe locuitor pe planetǎ.

India refuzǎ, pe de o parte, sǎ renunţe la cǎrbune ca sǎ nu-şi penalizeze economia, dar pe de altǎ parte o vedem în fruntea unei Alianţe internaţionale pentru energie solarǎ. Din aceastǎ structurǎ fac parte în prezent 121 de ţǎri care doresc sǎ evolueze împreunǎ spre utilizarea masivǎ a energiei solare. Pentru India, însǎ, acest tip de energie costǎ cu 50 la sutǎ mai mult decît cea provenitǎ din carbon. In perspectivǎ, însǎ, pe fondul unor progrese tehnologice în plinǎ accelerare, India sperǎ sǎ devinǎ un lider mondial al energiei solare (fiind de altfel şi bine plasatǎ geografic în acest scop). In 2022 India sperǎ sǎ dispunǎ de primul aeroport din lume care sǎ funcţioneze integral cu energie solarǎ.

Arabia Sauditǎ este un alt elev recalcitrant, din clanul ţǎrilor producǎtoare de petrol care privesc cu scepticism spre tranziţia energeticǎ. Cam la orice i se propune Arabia Sauditǎ spune NU, chiar şi atunci cînd vine vorba sǎ ajute ţǎrile sǎrace. Investiţiile Arabiei saudite în energii reciclabile sunt reduse, iar autoritǎţile de la Ryad ameninţǎ cǎ vor fi şi mai reduse dacǎ preţul la petrol continuǎ sǎ scadǎ.

Nici Venezuela, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, nu vrea sǎ audǎ de energii verzi, cînd un plin de benzinǎ costǎ de fapt nimica toatǎ, cît o pungǎ de bomboane.

Pînǎ nu de mult şi China a fost un elev prea puţin silitor în materie de ecologie. Autoritǎţile de la Beijing şi-au schimbat însǎ atitudinea pur şi simplu pentru cǎ masca anti-poluare a devenit aproape o emblemǎ a capitalei chineze şi a altor mari oraşe. Coincidenţa face cǎ în chiar acest moment, cînd a început Conferinţa pe tema shimbǎrilor climaterice de la Paris, la Beijing se înregistreazǎ un nivel de poluare de 24 de ori mai mare decît pragul fixat de Organizaţia Mondialǎ a Sǎnǎtǎţii.