Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


E Franţa un exemplu de urmat în combaterea schimbărilor climatice ?

centrale_carbune.jpg

Franta nu mai subventioneazà exporturile de centrale pe càrbuni fàrà dispozitiv anti-CO2
Franta nu mai subventioneazà exporturile de centrale pe càrbuni fàrà dispozitiv anti-CO2
Image source: 
AFP/Patrik Stollarz

Franţa este timp de două săptămâni gazda COP21, cea mai mare reuniune organizată vreodată pe tema climei. La Bourget, acolo unde au loc dezbaterile până pe 11 decembrie, autorităţile franceze au făcut totul pentru a transforma locul efemer într-unul ecologic, durabil. Transportul până acolo e în mare parte electric, lumina e parţial furnizată de mini-eoliene, cei aproape 40 de mii de participanţi au primit câte o sticlă din plactic pentru a bea apă din ea de la robinete în liber acces şi nu din păhărele jetabile, genţile primite cadou de participanţi sunt fabricate din haine reciclate, şamd. In ciuda acestor multiple gesturi de bunăvoinţă, marja de progresie a Franţei în combaterea schimbărilor climatice rămâne mare.

Când am ajuns în prima zi la COP21 am primit cu toţii câte un măr cadou. Ideea a venit de la departamentul Moselle din estul Franţei şi era destinată să-i alerteze pe participanţii de la COP21 că în cazul în care nu fac eforturile necesare, acest gen de fruct ar putea dispărea din Franţa.

Problema este însă că mare parte din « naşii » reuniunii de la Bourget, mai toţi mecenii de acolo, firme franceze sau străine de renume internaţional, nu sunt nici pe departe cele mai mari apărătoare ale mediului. EDF şi Engie din sectorul electric şi nuclear, Carrefour, Ikea, Michelin, Renault-Nissan, Coca-Cola, şamd sunt societăţi care, din spusele lui Greenpeace France, « ne-au adus acolo unde suntem azi », adică în prag de colaps ecologic. Prezenţa lor la COP21 pe post de mecen ar putea face parte aşadar dintr-o strategie de « greenwashing » cum se spune, adică de « înverzire » a imaginii lor după ce au fost dintre cele mai poluante până acum.

Pe plan mai general, Franţa s-a angajat să-şi reducă drastic energiile fosile. Si a reuşit, cel puţin parţial. In ultimii 23 de ani Hexagonul şi-a redus cu 13 procente emisiile de gaze cu efect de seră. In septembrie anul acesta a decis să-şi stopeze subvenţiile acordate exporturilor de centrale pe cărbuni fără dispozitiv anti-CO2. Un semnal la adresa ecologiştilor care era însă aşteptat de un deceniu déjà… Nu trebuie uitat că energiile fosile sunt cele care emit cel mai mult CO2.

Acest gest este însă departe de a fi suficient pentru a putea spune că Franţa a luat cu adevărat virajul spre energiile regenerabile. In Hexagon nu există decât 100 mii de locuri de muncă în acest sector al energiilor regenerabile când în Germania sunt de 4 ori mai multe. In materie de emisii de CO2 Franţa emite cu 50% mai puţin decât Germania şi de trei ori mai puţin decât SUA. In opinia lui Greenpeace citată de colegii noştri de la RFI în franceză, « industria nucleară blochează tranziţia energetică a Franţei”.

 
Este Franţa un exemplu de urmat în problema schimbărilor climatice ?