Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbările climatice fac jocul teroriştilor

ciad.jpg

Nu departe de malurile lacului Ciad "semnàtura" teroristilor din Boko Haram: un slogan si o mitralierà
Nu departe de malurile lacului Ciad "semnàtura" teroristilor din Boko Haram: un slogan si o mitralierà
Sursa imaginii: 
RFI

Incă dinaintea atentatelor de la Paris, încălzirea climei era considerată ca fiind un aliat al terorismului, un factor care agravează terorismul. Nu-i deci de mirare dacă vă spunem că statele-majore din mai multe ţări au integrat clima în strategiile lor de apărare.

Mai multe rapoarte recente demonstrează faptul că dereglările climatice reprezintă un pericol pentru pace. Un pericol pentru că schimbările climei creează dezechilibre politice care la rândul lor favorizează apariţia grupurilor teroriste.

Exemplul cel mai adesea preluat este cel al Siriei, ţară în descompunere, confruntată cu un război civil de mai bine de 4 ani şi în care s-au antrenat unii dintre autorii recentelor atentate de la Paris din 13 noiembrie. O bună parte din ţară ca şi o parte din teritoriul irakian sunt sub controlul organizaţiei statul Islamic. Intr-un recent raport, Academia americană de ştiinţe nota că « încălzirea climei a contribuit la criza siriană ». Seceta din ţara lui Bashar al-Assad a pus în dificultate - şi deci pe drumuri - aproape două milioane de sirieni între 2006 şi 2011. Populaţii care au abandonat zonele rurale în care trăiau de generaţii la rând pentru a veni în oraşe unde nimic şi nimeni nu-i aştepta. Contrar a ceeace unii din Vest sperau, această uriaşă migraţie nu a dus la căderea dictatorului de la Damasc dar a provocat războiul civil la care asistăm şi azi. Lucru care la rândul lui a dus spre exil alte milioane de sirieni lăsând astfel loc liber mişcării statul islamic. Studii serioase, tot americane, arată că teritoriile siriene lovite de secetă şi cele pe care le controlează azi jihadiştii sunt practice identice.

 

Schimbările climatice deschid un bulevard organizaţiilor teroriste

 

Anul trecut, un raport al Pentagonului afirma de partea sa că « încălzirea climei este o ameninţare imediată pentru securitatea naţională. Restricţiile de apă sau de hrană – şi nu doar în Siria sau Irak ci şi în Africa – pot provoca deplasări masive de populaţii şi crize economice acute ce pot zdruncina foarte uşor guverne déjà instabile. Pe scurt », scria Pentagonul, « se deschide astfel un bulevard organizaţiilor teroriste ». Experţii notează deasemenea că schimbările climatice îi împing pe fermieri să se apropie de centrele urbane unde pot mai uşor cădea pradă propagandei extremiştilor.

Un alt element de luat în calcul este acela al implicării militarilor americani pe frontul catastrofelor naturale. Când uraganul Katrina a măturat sudul Americii sau când cicloane au răvăşit Indonezia, soldaţii americani au contribuit la ajutoare. Ori resursele armatei US nu sunt infinite, trebuie deci o priorizare a acţiunilor : sau îi combat pe teroriştii de pe tot globul sau se ocupă de victimele catastrofelor climatice. In fine nu trebuie uitat că multe baze americane din străinătate se află pe malul mărilor. In cazul creşterii nivelului apelor, militarii ar fi obligaţi să se mute şi deci aliaţii lor s-ar afla în poziţie mai vulnerabilă.

 

Cauzele schimbărilor climatice şi cele ale declansării războaielor sunt aceleaşi

 

Un raport realizat de această dată de o senatoare ecologistă franceză arată pericolele apărute în Africa din cauza schimbărilor climatice. Lacul Ciad spre exemplu e tot mai secătuit – în 40 de ani apa lui s-a redus cu 80 la sută - lucru care a permis extinderea în regiune a grupului Boko Haram. Ca să aibă ce bea şi mânca, ca să facă faţă nevoilor cotidiene, oamenii de acolo şi în particular bărbaţii sunt gata la orice, inclusiv de a se înrola într-o organizaţie teroristă. « Când burta e goală capul nu mai gândeşte » spunea recent coodonatoarea unui program umanitar din Ciad radio-televiziunii belgiene. In Somalia, piraţii de azi sunt pescarii de ieri sărăciţi de dispariţia peştilor din cauza acidificării apei din oceane. Acidificare provocată de încălzirea apei…

Intr-o intervenţie avută luni la COP21, jurnalista şi activista canadiană Naomi Klein afirma : « cauzele schimbărilor climatice şi cele ale declansării războaielor sunt în fapt aceleaşi ». Există, precizăm în încheiere, şi alţi experţi care încearcă să relativizeze impactul schimbărilor climatice asupra securităţii. In opinia lor, aceste dereglări nu sunt decât un element printre multe altele care poate hrăni terorismul.

 
Schimbările climatice fac jocul teroriştilor