Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Difuzare la scară mare a Declaraţiei universale a drepturilor omului

la_declaration_universelle_des_droits_de_l039homme_illustree.jpg

Editura Le Chêne scoate o editie ilustratà a Declaratiei universale a drepturilor omului
Editura Le Chêne scoate o editie ilustratà a Declaratiei universale a drepturilor omului

Trei săptămâni după atentatele din 13 noiembrie care au îndoliat Parisul, editura Le Chêne din Franţa scoate luni în librării o versiune ilustrată a Declaraţiei universale a drepturilor omului. Noua ediţie a fost tipărită în 200 de mii de exemplare.

« A ne cunoaşte drepturile înseamnă a rezista ». Plecând de la această idee, responsabilii de la Le Chêne au estimat că « evenimentele din 13 noiembrie ne-au impus necesitatea de a împărtăşi Declaraţia universală a drepturilor omului ». Iată de ce ei au decis să editeze într-un format mic celebrul text. Cărticica numără 96 de pagini şi va costa 2,90 euro. Iniţial s-a prevăzut un tiraj de 90 de mii de exemplare, o cifră déjà enormă pentru Franţa. « Din cauza entuziasmului mare » exprimat de librari, s-a declanşat un nou tiraj de 60 de mii de exemplare. Un al treilea tiraj de 50 de mii de exemplare e prevăzut să fie livrat în librării pe 15 decembrie. Cu alte cuvinte, noua ediţie a Declaraţiei universale a drepturilor omului iese pe piaţă în 200 de mii de exemplare.

Intr-o primă etapă, « pentru a da un răspuns cultural barbariei teroriste » din luna ianuarie anul acesta, editorul a vrut să scoată în librării în ianuarie 2016 o ediţie în format mare şi ilustrată a Declaraţiei universale a drepturilor omului. Fiecare din cele 30 de articole este ilustrat de un artist contemporan internaţional sau francez. Cartea va ieşi pe piaţă pe 4 ianuarie dar după atacurile din 13 noiembrie editorul a dorit să împărtăşească cu cât mai mulţi această lucrare. De unde deci ideea de a o edita într-un format mai mic şi mai accesibil marelui public. « Scut contra barbariei, această carte se doreşte a fi o unealtă pentru a combate ideeile care-i fac pe unii să-şi piardă umanitatea » spune directoarea de la Le Chêne.

 
Difuzare la scară mare a Declaraţiei universale a drepturilor omului