Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy, fragilizat de rezultatele de la regionale?

sarko.jpg

Nicolas Sarkozy la primul tur al alegerilor regionale franceze, 6 decembrie 2015
Nicolas Sarkozy la primul tur al alegerilor regionale franceze, 6 decembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Feferberg

Franţa s-a trezit în stare de şoc! În cauză: scorul istoric obţinut de Frontul Naţional la primul tur de scrutin al regionalelor. Partidul extremei drepte a ieşit în frunte în şase regiuni din 13 câte numără ţara. La nivel naţional, Frontul Naţional obţine 28%, devansând astfel cu un procent alianţa conservatorilor cu centriştii. Cum era previzibil, socialiştii de la guvernare sunt sancţionaţi şi nu se clasează decât pe locul trei la acest scrutin, cu circa 24% din voturi. Care sunt învăţămintele acestui prim tur al regionalelor?

După deruta de la municipale, urmată de cea de la europene, apoi de la departamentale, socialiştii înregistrează acum a patra înfrângere consecutivă din 2012 încoace, anul sosirii la putere a lui François Hollande. Cu alte cuvinte eşecul este în parte şi cel al preşedintelui la aceste regionale, alegeri care sunt ultimul test electoral înaintea prezidenţialelor din 2017. Partidul socialist e şi victima diviziunilor stângii. Reunite, toate partidele de stânga – cu excepţia extremelor – cântăresc mai mult decât dreapta reunită cu centrul – dar fără extreme. Un posibil atuu pentru socialiştii rămaşi în cursă pentru turul doi întrucât ei dispun de cel mai mare « rezervor » de voturi spre deosebire de extremiştii de dreapta şi de conservatori care teoretic au cules tot ce au putut încă din primul tur.

O a doua lecţie după acest tur de scrutin este că nu asistăm la « valul albastru » visat de Nicolas Sarkozy. Liderul partidului LR – ex-UMP – nu şi-a câştigat – momentan – pariul de a-i atrage pe alegătorii de extremă dreaptă cu toate că-şi fixase această misiune când a revenit în politică. Alianţa dreptei cu centrul nu a ieşit în frunte decât în trei regiuni. In mod evident, eşecul lui Sarkozy se datorează în mare parte succesului frontist de unde şi apelul ex-preşedintelui către alegătorii partidul extremei drepte. Rezerva de voci pentru conservatori la turul doi e însă foarte slabă. Analiştii mai notează că această lovitură dură primită acum de Sarkozy la turul întâi, tut pe care miza foarte mult, îl pune pe fostul şef de stat în poziţie mai delicată pentru desemnarea viitorului candidat conservator la alegerile prezidenţiale din 2017.

Frontul naţional este în acest context fără doar şi poate marele câştigător. Marine Le Pen e pe cale să-şi câştige pariul, acela de a conduce mari regiuni populate cu milioane de persoane după ce mişcarea ei s-a mărginit până acum să aibă responsabilităţi doar în comune mici şi mijlocii. Peisajul politic francez nu mai numără doar două blocuri compacte, dreapta şi stânga, ci şi un al treilea care în plus conduce tot mai detaşat. Frontul naţional a devenit, orice ar zice adversarii săi, primul partid din Franţa.

O sfidare uriaşă pentru restul clasei politice franceze

Cum să facem baraj Frontului naţional ? este întrebarea care-i macină pe mai toţi responsabilii politici tradiţionali din Franţa. Conservatorii, reuniţi în şedinţă de urgenţă, au decis la îndemnul lui Nicolas Sarkozy să adopte celebra formulă zisă « ni-ni ». Pe scurt, conservatorii nu se vor retrage de nicăieri chiar dacă sunt prost plasaţi după primul tur şi nici nu-şi vor fuziona listele cu cele ale socialiştilor doar ca să împiedice un candidat de extremă dreaptă să câştige. Strategia a fost adoptată aproape în unanimitate, doar fostul premier Jean-Pierre Raffarin şi fosta candidată la primăria Parisului Nathalie Kosciusko-Morizet propunând fuziunea sau retragerea în faţa pericolului frontist.

Socialiştii francezi au decis, tot la nivel de conducere de partid, să-şi retragă listele din trei regiuni ca să le permită eventual conservatorilor să le câştige duminica viitoare. Problema este că pe plan local, într-una din regiuni, cea din estul Franţei, capul de listă refuză directiva venită de la « centru »….E adevărat că în caz de retragere din cursă, timp ce 5 ani niciun socialist nu va avea vreun mandat în respectivul consiliu regional.

Intr-un editorial publicat de situl Huffington Post – versiunea franceză – celebra jurnalistă Anne Sinclair pune o serie de întrebări pertinente după acest prim tur de scrutin. « Cine îşi putea imagina că într-o bună zi regiunea Nord-Pas-de-Calais, condusă de un secol de stânga, Marine Le Pen va reuşi să-şi devanseze adversarul de dreapta cu peste 20 de puncte ? Cine a prezis vreodată că o tânără de 26 de ani, nepoata precedentei, Marion Maréchal Le Pen, talentată şi dură, îsi va strivi rivalul din Nisa cu 15 procente avans ? Cine şi-ar fi închipuit că acest triumvirat familial Le Pen – Marine, Marion plus iubitul primei, Louis Alliot - va deveni practic singura temà de discuţie a unei seri electorale ? In mod evident peisajul politic francez este bulversat şi un lucru, o întrebare se impune tuturor : câtă vreme încă o democraţie demnă de acest nume va mai accepta ca un partid care adună 30 la sută din electorat să nu aibă decât doi aleşi în parlament ? O sfâşâietoare revizuire a sistemului nostru de reprezentare se impune » scrie Anne Sinclair în editorialul din Huffington Post.

 
Invàtàmintele primului tur al regionalelor din Franta