Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În ce măsură Frontul Naţional a profitat de atentatele teroriste?

merci_daech.jpg

Marine Le Pen, presedinta Frontului national, partidul extremei drepte franceze, Louis Alliot, numàrul doi al miscàrii, si Robert Ménard
Marine Le Pen, presedinta Frontului national, partidul extremei drepte franceze, Louis Alliot, numàrul doi al miscàrii, si Robert Ménard
Sursa imaginii: 
L'Obs/Rue89

La trei săptămâni după atacurile teroriste din 13 noiembrie care au îndoliat Parisul, Frontul Naţional, partidul extremei drepte franceze, a înregistrat un scor istoric la primul tur al regionalelor. In ce măsură partidul condus de familia Le Pen a profitat de emoţia provocată de atacurile teroriste?

In nouă luni de zile, de la ultimele alegeri – departamentale – încoace, Frontul naţional a câştigat trei procente. Trei puncte pe plan naţional e mult. Cert, cum o remarcă şi colegii de la France 24, « extrema dreaptă prosperă în Franţa de trei decenii şi fără ajutorul organizaţiei stat islamic. Somajul, dezindustrializarea, globalizarea, delincvenţa sunt tot atâtea teme care au « băgat” frica în francezi şi au făcut succesul Frontului naţional ». Si totuşi un salt de trei puncte – care pot fi esenţiale la turul doi de duminica viitoare când Frontul naţional poate cuceri două-trei dintre cele mai populate regiuni ale Franţei – are poate şi o altă explicaţie.

« E greu de spus dacă teroriştii din 13 noiembrie au lovit conştient în scopul de a destabiliza democraţia franceză. Totodată însă putem remarca că mişcarea extremistă este cea mai « pe placul » organizaţiei stat islamic în măsura în care se opune categoric bombardamentelor din Siria » remarcă acelaşi comentator de la France 24. Cu alte cuvinte, « nu e exagerat de spus că atacurile fără precedent din 13 noiembrie combinate cu teama de a nu fi « invadaţi » de un val de refugiaţi sirieni – printre care s-ar putea ascunde, nu-i aşa, şi nişte terorişti – au deplasat 2-3 procente din electorat de la dreapta spre extrema dreaptă ».

Socul atentatelor a avantajat partidul cu discursul cel mai dur şi mai anti-islam

« Merci Daech – numele organizaţiei stat islamic -, Merci Hollande ». Titlul aparţine unui editorial din Rue89 semnat de Pierre Haski şi a fost pare-se preluat şi de Marine Le Pen. Pe bună dreptate. Lidera mişcării extremiste le poate mulţumi pentru succesul de duminică atât grupării islamiste cât şi preşedintelui francez.

In primul rând « atentatele din 13 noiembrie au cântărit în mod evident asupra unui scrutin lipsit de adevărată campanie » scrie situl de informaţii. « Socul atacurilor care au făcut 130 de morţi a avantajat partidul cu discursul cel mai dur şi mai anti-islam. Apoi, Frontul naţional n-a avut nevoie să facă mare lucru ca să profite de frica provocată de atentate. Executivul francez s-a ocupat de totul : a supralicitat în domeniul securităţii, a instaurat starea de urgenţă care permite percheziţii exagerate, a reintrodus controale la frontiere, a denunţat eşecul politicilor securitare europene, plănuieşte să propună noi legi securitare. Toate acestea nu sunt decât lapte şi miere pentru extrema dreaptă » conchide Pierre Haski în Rue89 nu înainte de a aminti că « exact acesta este şi calculul organizaţiei stat islamic : să provoace un război civil sau barem să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre francezii musulmani şi cei ne-musulmani ».

 
In ce màsurà Frontul national a profitat de atentatele teroriste?