Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: principala linie de demarcaţie politică în schimbare

Rezultatele fără precedent obţinute în Franţa de Frontul Naţional la alegerile regionale pun în lumină un fenomen mai larg: şi anume modificarea unei linii de demarcaţie politică în întreaga Europă. Din ce în ce mai des, nu dreapta şi stînga se află astăzi faţă în faţă, ci extrema dreaptă pe de o parte, dreapta şi stînga tradiţionale pe de altă parte.

Această situaţie a devenit în orice caz foarte clară în prezent în Franţa, unde socialiştii îi sprijină pe conservatori în mai multe regiuni pentru a bara calea extremei drepte. De fapt, dreapta şi stînga, în sens tradiţional, fac parte acum din aceeaşi familie politică, întrucît au aceeaşi viziune asupra Europei.

Si conservatorii şi socialiştii vor o Europă deschisă, cu o monedă unică, în care să existe libera circulaţie şi în care să se poată instala în continuare imigranţi dar cu condiţia ca să fie făcute eforturi pentru o mai bună integrare a acestora. Această familie politică mai acceptă, cu diverse nuanţe, limitarea suveranităţii în schimbul unei mai mari integrări economice europene şi consideră multiculturalismul drept o şansă pentru Europa.

In faţa acestei "tabere" politice se află în prezent o forţă politică din ce în ce mai puternică, reprezentată în Franţa de Marine Le Pen, şi care propune o altă viziune asupra Europei. Mai precis, această familie politică doreşte recuperarea suveranităţii naţionale, restabilirea frontierelor şi reîntoarcerea la franc. Europa aşa cum a fost gîndită pînă acum este considerată o sursă de probleme şi de tensiuni iar multiculturalismul o eroare.

Extrema dreaptă doreşte o separare a europenilor de comunitatea musulmană şi totala oprire a imigraţiei. Aceasta este în prezent adevărata linie de demarcaţie politică în Europa, şi în funcţie de aceste două viziuni, şi nu de alte criterii ideologice, se situează tot mai mult şi alegătorii.