Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP21 - săptămîna speranţei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La Conferinţa mondială pe tema schimbărilor climaterice  negociatorii apreciază metoda de lucru propusă de Franţa în vederea găsirii unui consens planetar destinat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Mai multe puncte litigioase au fost deblocate ceea ce-i face pe unii comentatori să califice această săptămînă drept una a "speranţei".

Negocierile s-au accelerat odată cu intrarea în scenă, luni 7 decembrie, a miniştrilor ecologiei şi ai energiei din cele 195 de ţări prezente la Conferinţă. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, marele maestru de ceremonii al Conferinţei, dar şi primul agent de intervenţie în caz de blocare gravă a discuţiilor, a organizat patru grupuri de lucru. Cele mai multe discuţii au loc în cursul zilei sub forma unor reuniuni bilaterale, precum şi a altora oficiale şi neoficiale, iar seara concluziile sunt transmise unui comitet. Cotidianul Le Figaro, care descrie puţin culisele negocierilor, precizează că pînă vineri toată lumea speră ca textul intermediar să poată fi analizat de jurişti. Apoi el urmeză să fie tradus, din engleză, în celalte cinci limbi de lucru ale Organizaţiei Naţiunilor Unite: franceza, araba, rusa, chineza şi spaniola. Iar dacă nici o ţară nu blochează acordul, el ar urma să fie adoptat în şedinţă plenară vineri seară.

Printre punctele de blocaj în acest moment se numără problema finanţării tranziţiei energetice. Ţările în curs de dezvoltare, în frunte cu India, se declară dezamăgite de ambiţiile modeste anunţate la acest capitol de ţările puternic industrializate. Dacă vreţi să recurgem mai puţin la cărbune, care poluează cel mai mult, daţi-ne bani ca să putem dezvolta energiile reciclabile. Cam acesta este argumentul repetat la nesfîrşit de ţările din sud. La care ţările din nord răspund uneori ridicînd din umeri… Statele Unite, de exemplu, amintesc că în 2014 au cheltuit 126 de miliarde de dolari pentru a repara daunele provocate de opt uragane. De unde bani deci pentru programele de energie verde ale ţărilor din sud?

După cum arată un corespondent al Agenţiei France Presse, uneori cuvîntul "negociere" nu se mai potriveşte cu ceea ce se întîmplă în culisele Conferinţei de la Paris, mai nimerit at fi termenul de "tîrguială". Momentul de grandilocvenţă din prima zi a Conferinţei, cînd zeci şi zeci de şefi de stat au pronunţat fraze luminoase şi cuvinte mari, este extrem de departe. Acum negociatorii se luptă pe detalii, pe semne de punctuaţie, pe turnuri de fraze. Uneori unele aspecte se deblochează  în cursul numeroaselor dineuri care punctează acest maraton, Laurent Fabius fiind de fiecare dată amfitrionul principal.

Nu este exclus, în acest context, ca să aibă un efect pozitiv la Paris poluarea cu care se confruntă în prezent locuitorii capitalei chineze şi regiunile din nordul Chinei. Pentru a treia zi consecutiv la Beijing alerta în materie de poluare era maximă, fiind afectaţi de fapt 300 de milioane de chinezi. Acest "smog" este calificat de unii specialişti drept o bombă cu efect întîrziat, iar ceea se întîmplă în China riscă să devină un coşmar şi în alte ţări. Un motiv în plus deci ca la Paris să învingă pînă la urmă glasul raţiunii şi nu al egoismelor naţionale.

Şi pentru că vorbim de acest imperativ al investiţiilor în energii reciclabile, iată o ştire privind iniţiativele europene în materie de tehnologii durabile. Germania este ţara cu cele mai multe brevete la acest capitol: în jur de 40 000 depuse între 1995 şi 2011. Pe locul al doilea se situează Franţa, cu 12 000 de brevete pentru aceeaşi perioadă, urmînd apoi Marea Britanie şi Italia.