Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile regionale din Franţa bîntuite de stafia islamului radical

2015-11-14t143225z_710766911_lr1ebbe14dqeb_rtrmadp_3_france-shooting_0.jpg

Masuri de securitate exceptionale la Paris dupa atentatele de pe 13 noiembrie
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, campania electorală pentru alegerile regionale s-a încheiat vineri 11 decembrie pe un fond de tensiuni, polemici şi declaraţii de o mare gravitate. Esta cazul cu premierul Manuel Valls care consideră că diviziunile provocate de extrema dreaptă în Franţa ar putea duce la un război civil. Alegătorii dispun de o zi de reflecţie, sîmbătă 12 decembrie, urmînd ca duminică să voteze în al doilea tur de scrutin.

Primul ministru Manuel Valls şi-a asumat în perioada aceasta rolul de veritabil şef şi strateg în lupta împotriva Frontului Naţional. Iar declaraţia cu care îşi încheie campania este destul de şocantă. Citez: "Ne aflăm într-un moment istoric întrucît există două opţiuni în ţara noastră, cea a extremei drepte care, în fond, propovăduieşte diviziunea, această diviziune care poate conduce la război civil, şi cealaltă viziune care este cea a Republicii şi a valorilor sale, printre ele unitatea". 

De partea sa, Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, a replicat, printre altele, cu următoarea frază: "Ii reamintesc primului ministru că războiul care ameninţă Franţa este cel al islamiştilor fundamentalişti hrăniţi cu laxismul şi comunitarismul Partidului Socialist".

Potrivit ultimilor sondaje, elanul electoral al Frontului Naţional pare să-şi fi pierdut din intensitate înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. La primul tur de scrutin extrema dreaptă a ieşit pe primul loc în trei regiuni importante. Dar în prezent candidaţii Frontului Naţional, printre care însăşi Marine Le Pen, apar, cel puţin în lumina sondajelor, ca fiind devansaţi de candidaţii dreptei susţinuţi şi de socialişti.

S-ar putea deci ca, încă o dată, să asistăm duminică la un scenariu deja rodat în Franţa: şi anume la o mobilizare republicană de ultim moment care să bareze calea extremei drepte spre decizia politică. Ceea ce nu înseamnă că Franţa nu iese traumatizată din aceste noi alegeri. Un comentator care se exprimă în Le Figaro, Ivan Rioufol, consideră chiar că Franţa se îndreaptă spre o nouă revoluţie. "A critica Frontul Naţional este tot atît de inutil ca atunci cînd acuzi un termometru întrucît indică existenţa febrei", spune analistul francez. Din punctul său de vedere, partidele politice tradiţionale şi-au pierdut credibilitatea întrucît stau închise de aproape patru decenii într-un fel de "cetate interzisă", fiind de fapt rupte de realitate. Iar în spatele unora dintre formulele folosite şi răsfolosite de ideologi, cum ar fi "să fim toleranţi" sau "să trăim în societate împrună" se ascunde, spune deci Ivan Rioufol, un imperativ moral care urmăreşte protejarea islamului de orice critică. Părerea analistului este deci că un fel de "insurecţie democratică" se anunţă la orizont, şi că noul Partid al cetăţenilor creat în Spania le indică drumul de urmat şi francezilor.

Furios împotriva politicienilor este şi filozoful Pascal Bruckner care se exprimă în revista Le Point. Iată ce spune el: "Naţionalismele sunt hrănite întotdeauna atunci cînd republica se află în defensivă şi nu în ofensivă. Mult timp s-a pierdut de la atentatele din ianuarie, multe dezbateri imbecile au avut loc, multe anateme au fost lansate împotriva aşa-zişilor filozofi răi de către aşa numitele spirite care gîndesc bine, cînd stînga şi dreapta ar fi trebuit să se mobilizeze împotriva barbariei".

Din toate aceste declaraţii şi reflecţii, precum şi din numeroase altele pe care nu le pot reda din lipsă de spaţiu, se desprinde o idee: alegerile regionale din Franţa au loc, în această lună decembrie, sub spectrul atentatelor de pe 13 noiembrie. Prea puţin s-a vorbit în toată această perioadă de problemele economice şi sociale, prea puţin despre programele candidaţilor. Franţa este bîntuită în prezent de o stafie, cea a islamului radical. Ca orice stafie, ea provoacă oroare şi frică. In acelaşi timp ea rămîne imaterială, imposibil de atacat frontal, de izolat într-o cuşcă sau în spatele unor ziduri. Cum stafiile provoacă întotdeauna şi coşmaruri, Franţa se află într-o astfel de situaţie. Atacurile de pe 13 noiembrie sunt încă un coşmar, şi nimeni nu garantează că ele nu se vor repeta. Pe acest fond, electoratul a avut reflexul de a vota, într-o primă fază, cu formaţiunea care a pretins că ştie cel mai bine cum trebuie alungate stafiile. Vom vedea duminică dacă după acest reflex dictat de instinct va urma şi altul dictat de raţiune.