Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră în Arabia saudită: femeile au fost autorizate să voteze şi să fie candidate

2015-12-12t105733z_35154274_gf10000263222_rtrmadp_3_saudi-election_2_0.jpg

Arabia saudită: femeile au fost autorizate să voteze şi să fie candidate
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

In Arabia Saudită, pentru prima oară în istoria acestei ţări, nouă femei au fost alese alese în consilii municipale. Dintre cei 6440 de candidaţi care au participat sîmbătă la aceste alegeri municipale în jur de 900 au fost femei.

Unii comentatori consideră că aceste alegeri au o importanţă istorică întrucît Arabia Saudită era ultima ţară din lume în care femeile nu aveau voie să voteze şi nici să fie candidate la diversele scrutinuri. Arabia Saudită rămîne o monarhie absolută în care islamul rigorist este literă de lege. Este şi ţara în care drepturile femeilor sunt extrem de restrictive, de exemplu nu au voie să conducă, iar ca să muncească sau să călătorească trebuie să ceară acordul unui bărbat, al unui tutore. Chiar şi în cazul acestor alegeri, ele au fost astfel organizate încît candidatele să nu se întîlnească niciodată faţă în faţă cu un bărbat, întrucît segregaţia celor două sexe este impusă peste tot, inclusiv în birourile de vot. Numeroase femei, pentru a vota, s-au deplasat fiind conduse de membri masculini ai familiilor lor.

Potrivit cifrelor oficiale, în această ţară de 21 de milioane de locuitori, numărul persoanelor înscrise la vot este de 1 500 000, dintre care 119 000 de femei. Ceea ce înseamnă că mai rămîne un drum extrem de lung de făcut pînă cînd femeile vor putea efectiv juca un rol în sfera deciziei.

O bună parte a campaniei electorale s-a desfăşurat prin intermediul Internetului şi al reţelelor de socializare, ceea ce reprezintă un fenomen interesant. Arabia saudită deţine acest record, are cel mai mare număr de utilizatori de reţele sociale în raport cu populaţia. Mediile de informare arabe au transmis imagini emoţionante cu femei saudiene care îşi declarau mîndria de a putea vota, iar unele s-au fotografiat cu faţa descoperită în birourile de vot, ceea ce înseamnă un gest de curaj dacă ţinem cont că Arabia saudită mai deţine şi recordul în materie de legi şi reguli destinate să discrimineze femeia.