Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, alegeri regionale: eşec al Frontul Naţional

In Franţa, mobilizarea "republicană" împotriva Frontului Naţional a funcţionat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor regionale, dar extrema dreaptă rămîne o forţă politică redutabilă. Atît stînga cît şi dreapta respiră pentru moment uşurate, dar sunt obligate să-şi regîndească strategia pentru următorul scrutin naţional, prezidenţialele din 2017.

"Pentru a evita o catastrofă în 2017, trebuie să reinventăm stînga, să reinventăm politica, să reinventăm Franţa". Această frază emblematică aparţine unui editorialist al revistei L’Obs şi face parte de fapt dintr-o avalanşă de analize interesante suscitate de tenacitatea cu care extrema dreaptă a cîştigat teren în ultimii ani. Există, în Franţa, o "dinamică naţionalistă", spun numeroşi analişti, pe care partidele tradiţionale nu mai ştiu cum să o frîneze. Istoricul Patrick Weil constată că tensiunile create în jurul imigraţiei şi ale islamului sunt instrumentalizate de Frontul Naţional. In acelaşi timp însă, mai spune el, trebuie privită realitatea în faţă, mulţi dintre francezii care au diverse origini nu se mai simt "compatrioţi", ceea ce "minează principiile de egalitate şi laicitate".  

Alţi comentatori care s-au exprimat în această perioadă subliniază faptul că extrema dreaptă se hrăneşte şi din decepţiile francezilor legate de Europa. Trebuie refondat proiectul european pentru "a calma societatea franceză", spune, de exemplu, fostul deputat european Daniel Cohn-Bendit.

Anul acesta, însă, atentatele islamiste par să fi alimentat cel mai mult elanul Frontului Naţional, mai mult decît imigraţia, criza economică sau eşecurile Europei. 2015 va rămîne ca un an negru în istoria recentă a Franţei: 17 persoane ucise de trei islamişti în ianuarie, 130 de persoane ucise de cel puţin 7 jihadişti în noiembrie. Alegerile regionale sunt un test reuşit pentru capacitatea francezilor de a se mobiliza şi a-şi apăra valorile republicane, dar în perspectiva prezidenţialelor Marine Le Pen rămîne o obsesie a partidelor tradiţionale.