Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa alegeri regionale – reacţii

In Franţa, unde avut loc duminică 13 decembrie cel de-al doilea tur al alegerilor regionale, dreapta şi stînga s-au impus practic la egalitate. Frontul Naţional, care la primul tur se afla în situaţia de favorit în trei regiuni, a eşuat în încercarea de a lua controlul lor. Francezii s-au mobilizat mai puternic la acest al doilea tur de scrutin. A funcţionat şi pactul republican anti-extremă dreaptă.

Stînga şi dreapta obţin o victorie comună la aceste alegeri, dacă ţinem cont de şocul provocat de scorul important obţinut de Frontul Naţional la primul tur de scrutin. Nu întîmplător premierul Manuel Valls a ţinut să lanseze un apel la responsabilitate.

"Dar, în seara aceasta, nici o uşurare, nici un triumfalism, nici un mesaj de victorie, pericolul extremei drepte nu a fost îndepărtat, departe de noi acest lucru. Eu nu uit rezultatele din primul tur şi alegerile din trecut. Toate acestea ne obligă să ascultăm mai mult doleanţele francezilor, să acţionăm neîncetat, mai repede, pentru a obţine mai multe rezultate. Crearea de noi locuri de muncă, formarea profesională a şomerilor, pregătirea tinerilor trebuie să mobilizeze mai mult decît oricînd toate energiile noastre."

Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, obligată să-şi recunoască înfrîngerea, a adoptat un ton virulent faţă de restul partidelor politice. Ea s-a adresat în felul următor celor care au votat pentru extrema dreaptă:  

"Merci şi bravo, dragi prieteni, că nu aţi ţinut cont de cuvinte de ordine indecente, de campanii de calomnie şi defăimare decise în palatele aurite ale Republicii şi executate în mod servil de către cei care trăiesc din acest sistem şi deseori properează pe spatele francezilor."

Liderul dreptei şi şeful opoziţiei, Nicolas Sarkozy, a adoptat şi el un ton grav, pe măsura unui moment delicat. In tabăra sa el rămîne contestat şi fragilizat, iar obiectivul său, prezidenţialele din 2017, nu va fi uşor de realizat.

"Ar fi o gravă eroare să trecem, cum s-a întîmplat foarte des, de la un scrutin la altul ca şi cum francezii nu ne-ar fi spus nimic. Dezbaterile aprofundate vor fi prioritatea noastră în lunile următoare. Francezii trebuie să fie convinşi că vom avea răspunsuri la înălţimea urgenţelor. Ne aflăm în faţa unei exigenţe de responsabilitate care ne angajează toţi. Mai mult decît niciodată a sosit ora acţiunii colective în serviciul Franţei."

Cele 13 regiuni franceze vor fi deci conduse de partidele tradiţionale, dar peisajul politic francez rămîne marcat de activismul Frontului naţional, care a ştiut să instrumentalizeze numeroasele nemulţumiri şi frustrări ale francezilor, inclusiv în materie se securitate.