Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce scrie presa franceză după alegerile regionale din Franţa?

60% dintre francezi au votat duminică, 13 decembrie, în turul al doilea al alegerilor regionale din Hexagon. A fost o mobilizare împotriva extremei drepte astfel că Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, nu a câştigat nicio regiune deşi în primul tur înregistrase victorii în şase regiuni. Acum, dreapta a câştigat şapte regiuni, stânga are cinci şi Corsica este în mâinile naţionaliştilor. Ce i-a marcat pe editorialiştii presei naţionale ?

Ziarul Le Monde prezice «zile complicate pentru stânga. Între cei care vor insista pe uniunea socialiştilor cu ecologiştii şi comuniştii pentru a învinge şi cei care sunt de părere că singurul răspuns aşteptat de francezi este continuarea reformelor, disputele se anunţă aprige. Şi lungi, adică 18 luni, până la prezidenţialele din 2017» e de părere influentul cotidian de seară.

Le Figaro, ziar de dreapta, e de părere că  «felul în care conservatorii au cucerit două regiuni – cele din nordul şi din sudul Franţei în care stânga s-a retras şi i-a chemat pe alegătorii săi să voteze cu dreapta – va alimenta dezbaterile privind linia ce trebuie adoptată de partid». În continuarea editorialului său, ziarul conservator notează că «pentru Frontul Naţional eşecul este cel mai mare. Chiar dacă alegătorii utilizează partidul lui Marine Le Pen ca să-şi facă auzită supărarea, francezii continuă să vadă în Frontul Naţional o alternativă credibilă. Pentru preşedinta mişcării e o veste proastă. Stânga şi dreapta ar face însă o mare eroare dacă s-ar bucura de asta ca să treacă mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Frontul Naţional nu a dispărut nici pe departe. Pentru adersarii săi victorioşi, obligaţia lor e deci cu atât mai mare ca să se arate la înălţimea încrederii care le-a fost acordată» conchide Le Figaro.

Într-o lungă analiză Libération, cotidian cu simpatii de stânga, notează că «atât pentru dreapta cât şi pentru stânga există acum pericolul amneziei. A ignora avertismentul din urne de la primul tur pentru a reţine doar rezulatul de la al doilea ar fi devastator pentru partidele tradiţionale». Într-un alt articol de fond, tot Libération revine asupra înfrângerii suferite de Nicolas Sarkozy. «În fruntea unui partid care face cu greu mai bine decât socialiştii de la putere, ex-preşedintele riscă să-şi vadă repede leadershipul contestat de adversarii săi interni. Principalii săi rivali, ex-premierii Alain Juppé şi François Fillon, au dat deja clar de înţeles că nu se vor alinia în spatele lui Sarkozy» mai notează comentatorul de stânga.

Cotidianul popular Le Parisien constată de partea sa că « marea victorie a Frontului Naţional nu a avut loc. Rezultatele de acum, în ciuda celor de săptămana trecută, arată că extrema dreaptă e un partid de primul tur care rămâne apoi cel mai adesea în pragul puterii». Pe de altă parte, acelaşi Le Parisien mai scrie că « în faţa stângii, bilanţul conservatorilor din LR este contrastat, ambivalent ».

«Chiar şi înfrânt, Frontul Naţional va continua să sperie dreapta şi stânga» prezice Le Journal du Dimanche, ziar care reţine faptul că «niciodată francezii nu au votat atât de mult cu extrema dreaptă cum au făcut-o acum».

Les Echos subliniază faptul că «Frontul naţional a înregistrat un eşec » dar că “dreapta nu devansează decât puţin stânga. Un revers serios pentru Marine Le Pen, o victorie la mustaţă pentru Sarkozy şi un preşedinte Hollande care limitează pierderile» rezumă ziarul financiar.

În fine, Huffington Post evocă « o înfrângere onorabilă pentru socialişti, lucru care ar putea aranja lucrurile lui François Hollande », evident în perspectiva prezidenţialelor din 2017.