Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: aliat dificil dar necesar al Europei

ue_turquie_accord.jpg

Premierul turc Ahmet Davutoglu rostind un discurs la Bruxelles
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

Bruxelles-ul deschide un nou capitol al negocierilor cu Turcia în vederea integrării europene. Procedura este relansată în contextul special al războiului din Siria şi al fluxului de imigranţi cu care se vede confruntată Uniunea Europeană. Turcia rămîne un partener dificil dar necesar al europenilor.

Europenii sunt de fapt obligaţi să facă unele concesii Turciei în condiţiile în care aceasta deţine un fel de armă cu care poate şantaja bătrînul continent. Aşa cum unele ţări dispun de arma petrolului, şi pot deschide sau închide robinetul atunci cînd vor să obţină ceva de la partenerii lor, Turcia poate deschide sau bloca porţile în spatele cărora se află milioane de migranţi. Niciodată în istoria ei recentă Turcia nu a dispus de un astfel de instrument de presiune. Războiul din Siria a însemnat 11 milioane de refugiaţi dintr-o populaţie de 21 de milioane.

Turcia a primit pe teritoriul ei o bună parte din aceşti oameni, şi într-un fel ea decide dacă şi în ce ritm îi va trimite în Europa. Anul acesta a fost unul plin de învăţăminte pentru liderii turci. Ei ştiu acum că pot destabiliza cu uşurinţă Grecia, de exemplu, dacă vor trimite pe ţărmurile ei cîteva milioane de migranţi şi refugiaţi. Si Europa riscă destabilizarea socială, diviziuni şi turbulenţe politice dacă fluxul de refugiaţi se amplifică. Dincolo de decizia Bruxelles-ului de a redeschide negocierile cu Turcia în vederea integrării ei europene se află o manevră pe care unii comentatori o numesc şantaj. Ca şi faptul că Uniunea Europeană a promis trei miliarde de euro guvernului de la Ankara, pentru a organiza mai bine primirea refugiaţilor pe teritoriul turc.

Trebuie spus însă că şi Turcia are motive să se teamă de destabilizare în contextul unui conflict regional pe care nu îl mai controlează nimeni. Ankara se teme de o revoltă generală a kurzilor şi de ocazia istorică a acestora de a-şi crea un stat independent. Mai nou, s-au tensionat relaţiile Turciei cu Rusia, iar Vladimir Putin a anulat o întîlnire pe care urma să o aibă marţi 15 decembrie cu Recep Tayyip Erdogan.

Războiul din Siria rămîne însă locul prin excelenţă unde comunitatea internaţională pare decisă să comită toate erorile posibile. Un comentator avizat care semnează în Le Figaro, Nicolas Bavarez, consideră că războiul din Siria este de fapt un test major pentru toată lumea: un test pentru capacitatea unei organizaţii teroriste de a crea un stat, un test pentru lumea musulmană de a-şi crea anticorpii împotriva barbariei, un test pentru aptitudinea democraţiilor de a se uni şi de a-şi apăra interesele, un test pentru Statele Unite de a se reconstrui ca o mare putere, un test pentru o Europă deschisă şi dezarmată de a-şi apăra existenţa şi libertatea.

Iată în ce context special doresc turcii să reia negocierile de integrare europeană. De fapt Ankara profită de momentul de slăbiciune şi de incertitudine prin care trec europenii. Pentru că războiul din Siria este şi un test al capacităţii Uniunii Europene de a-şi continua proiectul şi de rămîne un model de democraţie şi de libertate în ciuda confruntării cu un inamic care este acum nu numai extern ci şi intern. Ceea ce s-a văzut anul acesta în contextul atentatelor din Franţa.