Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai mulţi jurnalişti luaţi ostatici în 2015 decât în 2014

54 de jurnalişti sunt reţinuţi ostatici la acest sfârşit de an 2015, o cifră în creştere faţă de anul trecut când nu erau « decât » 40 de ziarişti ostatici. Iată ce reiese dintr-un raport publicat de asociaţia Reporteri fără frontiere.

Bilanţul publicat de RSF – Reporters sans frontières / Reporteri fără frontiere – nu ia în calcul numărul de jurnalişti ucişi în 2015. Această tristă cifră va fi anunţată de abia peste două săptămâni.

Mărirea numărului de jurnalişti reţinuţi ostatici anul acesta – 54, printre care şi o femeie – este legată de explozia răpirilor de ziarişi în Yemen. Tara în care se află însă cei mai mulţi confraţi de-ai noştri luaţi ostatici este Siria. 26 de ziarişti sunt acolo reţinuţi, dintre care 18 se află în mâinile sângeroasei grupări Stat islamic. Reporteri fără frontiere remarcă faptul că « în anumite zone de conflict s-a dezvoltat o adevărată industrie a ostaticilor ».

ONGul subliniază totodată că numărul de ziarişti încarceraţi – 153 – a diminuat faţă de anul trecut, o scădere de 14 procente. « Cele mai mari puşcării pentru jurnalişti rămân China, Egiptul, Iranul şi Eritreea » mai scrie Reporteri fără frontiere.

O cifră este însă în scădere, cea a ziariştilor răpiţi. O scădere datorată acalmiei din Ucraina unde anul trecut se răpeau cei mai mulţi jurnalişti. In fine, asociaţia de apărare a jurnaliştilor notează că anul acesta 8 ziarişti au fost daţi dispăruţi, « cei mai mulţi în regiunea Orientul Mijlociu Africa de Nord » precizează ONGul care mai adaugă : « Un jurnalist e considerat dispărut când nu există suficiente elemente pentru a determina dacă a fost răpit sau pur şi simplu ucis şi când nicio revendicare credibilănu a fost difuzată. Această incertitudine care planează e o armă de disuasiune redutabilă contra celor care vor să meargă în misiune în zonele de risc ».

 
Mai mulţi jurnalişti luaţi ostatici în 2015 decât în 2014