Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turismul la Paris încă în convalescenţă

bateaux-mouches-2-paris.jpg

Bateaux-mouche pe Sena
Bateaux-mouche pe Sena
Sursa imaginii: 
Oficiul de turism din Paris

O lună după tragedia din 13 noiembrie când o serie de atentate au îndoliat capitala Franţei făcând 130 de victime, Parisul continuă să meargă la ralenti. Comersanţii se plând că nu le merg afacerile, la fel şi hotelurile de lux. In ajun de sărbători de sfârşit de an, frenezia cumpărăturilor nu-i nici pe departe la rendez-vous.

Hotelurile de lux sunt primele care au tras semnalul de alarmă. « Greu să vii cu soţia şi copii într-o ţară a cărui preşedinte a declarat război şi în care patrulează militarii pe străzi » regretă un patron de hotel citat de Agenţia France Presse.

De când au avut loc atacurile din 13 noiembrie, cifra de afaceri a unora a scăzut la jumătate. Directorul de la Plaza Athénée citat de AFP spune că pentru Anul nou are 30% din camere rezervate când în timp normal rata de ocupaţie e de 70 de procente.

Mai prudent, cabinetul specializat MKG spune că în general hotelurile franceze au pierdut circa 9% din cifra de afaceri în ultima lună, cele mai afectate locaţii fiind cele de lux. Fondatorul cabinetului de experţi relativizează şi reaminteşete că după atentatele anti-americane din 11 septembrie 2001, treburile au revenit la normal după un an ! In general, spune Georges Panayotis, « impactul terorismului este limitat local şi durează între 3 şi 5 luni. Lumea occidentală s-a obişnuit cu acest lucru ».

Ca să-i atragă pe turiştii străini, marile grupuri precum Accor, Marriot sau Intercontinental au lansat campanii de promoţii dar doar pe internet. Până în martie se pot face mari afaceri, unele chiar cu reduceri de 40 de procente inclusiv în hoteluri « chic » ale Parisului. Chic dar nu de mare lux. Intr-adevăr, în hotelurile 5 stele zise « palace » din Paris – 8 la număr în capitală – a scădea preţurile ar echivala cu o degradare a imaginii lor în ochii clientelei VIP. Alte hoteluri au putut amortiza impactul atentatelor graţie clientelei venită la COP21. Conferinţa pentru climă s-a terminat însă şi în plus nu toată lumea a profitat de ea. Doar hotelurile din nordul Parisului şi cele de mare lux şi-au umplut camerele cu participanţii de la reuniunea COP21, printre ei aflându-se – e adevărat pentru puţină vreme – şi peste 150 de şefi de state şi de guverne din lumea întreagă.

Dacă multe camere de hotel din Paris rămân aşadar mai departe goale, nu la fel se întâmplă cu mesele la restaurantele de lux. Multe dintre ele afişează « complet », amatorii străini de gastronomie franceză fiind înlocuiţi de clienţii francezi. Doar serile speciale, evenimentele programate din timp, au perturbat puţin bunele afaceri ale acestor localuri, multe dintre întâlnirile de grup fiind anulate.

Ziarul economic Les Echos anunţă de partea sa că Aéroports de Paris – societatea care gestionează cele două aeroporturi ale capitalei franceze – ar  fi pierdut 123 de mii de pasageri în luna noiembrie faţă de luna similară de anul trecut. O scădere aşa de mare nu s-a mai înregistrat la Paris din 2010 încoace, de când a erupt vulcanul islandez Eyjaföll. Pieţele cele mai afectate sunt Japonia şi America, spune compania Air France-KLM citată de Les Echos.

 
Turismul la Paris încă în convalescenţă