Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cuvîntul anului în Gemania: "refugiaţi"

1eae91fd612dc5ec9cea8e439fda2528.jpg

Angela Merkel acceptînd sa faca un "selfie" cu un refugiat
Image source: 
credit foto: rfi.fr

La  Bruxelles are loc, joi 17 decembrie, un "summit" european pe tema imigraţiei, subiect care continuă să provoace diviziuni şi tensiuni în Europa. Vocea care va avea cea mai mare autoritate în acest context este cea a doamnei Angela Merkel, cancelara Germaniei, despre care un comentator francez spune că "încarnează onoarea Europei".

Termenul "refugiaţi" (în germană "Flüchtlinge") a fost desemnat în Germania drept cuvîntul anului de către un juriu de experţi în lingvistică. Este cuvîntul care a marcat cel mai mult spiritele în Germania unde doamna Merkel şi-a deschis larg braţele în faţa năpăstuiţilor care fug de războaiele din Orientul Apropiat. Mai mult decît atît, doamna Merkel a reuşi şi să-şi impună viziunea în faţa celor care, în sînul propriului său partid, i-au contestat politica. "Seful este din nou prezent" - sub acest titlu analiza cotidianul Le Monde performanţa doamnei Merkel, aceea de a obţine 998 de voturi în favoarea politicii ei dintr-un total de o mie de delegaţi la Congresul de pe 14 şi 15 decembrie al partidului ei, Uniunea Creştin Democrată. Unii comentatori francezi nu-şi pot ascunde admiraţia faţă de modul în care doamna Merkel se impune ca o autoritate politică şi morală, cu rezonanţă internaţională deşi ea nu vorbeşte în numele tuturor europenilor.

Dacă ar fi să căutăm un cuvînt al anului în Franţa, acesta ar fi fără îndoială "terorism", pentru că Franţa a fost mai mult marcată anul acesta de atacuri jihadiste decît de presiunea imigraţiei. După cum în Grecia, probabil că de mai mulţi ani cuvîntul dominant este "criză".

Aş semnala însă în context european şi lingvistic un alt cuvînt care începe să-şi facă loc în vocabularul mediatic: "ciudadanos". Cuvîntul vine din Spania, înseamnă "cetăţean" şi este numele unei mişcări centriste care încearcă să depăşească ecuaţia dreapta-stînga, altfel spus un anumit clivaj politic tradiţional devenit factor de paralizie şi de exasperare. Bine ar fi ca anul viitor cuvîntul "cetăţean" să devină unul dominant, ca un fel de semnal pentru trezirea din letargie a celor care, în absenţa unor lideri politici inspiraţi, vor trebui să reinventeze ei democraţia.