Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


300 de milioane de euro pentru victimele atentatelor de la Paris

christine_taubira2.jpg

Christiane Taubira, ministrul francez al Justitiei, spune cà pânà la 300 de milioane de euro vor putea fi alocate victimelor atentatelor din noiembrie
Christiane Taubira, ministrul francez al Justitiei, spune cà pânà la 300 de milioane de euro vor putea fi alocate victimelor atentatelor din noiembrie
Sursa imaginii: 
lejournalduparlement.fr

Indemnizaţiile în favoarea victimele atentatelor de la Paris din 13 noiembrie ar putea atinge în total suma de 300 de milioane de euro. Iată ce anunţă într-un interviu acordat ziarului Le Parisien Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei.

Banii vor proveni din aşa-zisul « Fond de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni. « Acest fond a deblocat déjà 6,7 milioane de euro pentru familiile victimelor decedate şi încă 700 de mii de euro cheltuieli de deplasare sau de sejur pentru apropiaţii victimelor, răniţi şi familiile acestora » precizează ministrul Justiţiei. Christiane Taubira recunoaşte că « una din erorile comise după atacurile din ianuarie » de la revista Charlie Hebdo şi magazinul cuşer « a fost că victimele au fost urmărite atunci separat, fragmentat ». După atacurile din 13 noiembrie – care au făcut 130 de morţi şi sute de răniţi – « una din primele exigenţe a fost să stabilim un referent unic ; atât pentru formalităţile administrative cât şi pentru indemnizarea victimelor, demersurile juridice şi judiciare ». Intregul dispozitiv a fost instaurat în jurul celulei interministeriale de ajutorare a victimelor. « Din noaptea atacurilor şi până la sfârşitul lui noiembrie am primit 11 mii de apeluri pe una din cele 120 de linii telefonice deschise în aceea perioadă » spune Taubira.

Cum şi când a apărut Fondul de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni

Fondul de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni, pe scurt FGTI, a fost creat printr-o lege în septembrie 1986, 8 zile înaintea atentatului de la Paris din rue de Rennes, atac soldat cu 7 morţi şi 55 de răniţi. Legea care crea fondul a fost adoptată în contextul în care Franţa cunoştea pe vremea aceea un val de atentate teroriste legat de situaţia din Orientul apropiat.

Fondul FGTI este finanţat de o taxă impusă pe toate contractele de asigurări. La întâi ianuarie 2016 această taxă va urca de la 3,30 la 4,30 euro. Se estimează că resursele globale ale Fondului de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni se ridica în 2014 la circa 407 milioane de euro la care se adaugă alte 6,5 milioane vărsate anul acesta.

Asociaţia franceză a victimelor terorismului gestionează actualmente circa o sută de dosare şi este însărcinată împruenă cu alte asociaţii să facă legătura între celula interministerială şi familiile victimelor.

Cum sunt indemnizate victimele sau familiile acestora ?

Sunt indemnizaţi atât părinţii cât şi copii. Evident că sumele variază în funcţie de contextul familial şi de vârsta copiilor. Pe lângă familiile victimelor, răniţi şi familiile acestora, mai trebuie despăgubiţi cei care se aflau în apropierea locurilor unde au avut loc atacurile şi care ar putea avea traume psihice.

Pentru responsabilul Asociaţiei franceze a victimelor terorismului, « suma de 300 de milioane poate părea excepţională dar ea este proporţională cu un atac ieşit din comun. Se estimează între 3 şi 6 mii numărul persoanelor care ar avea dreptul la despăgubiri » spune Stéphane Lacombe. De partea sa Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe spunea la sfârşitul lui noiembrie că Fondul de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni va trata « circa 4 mii de dosare, adică tot atâtea de câte s-a ocupat de când a fost creat » acum aproape 3 decenii.

Statul francez a fost mai reactiv acum decât în ianuarie

Cu certitudine statul francez « s-a mişcat » mult mai repede acum decât la începutul anului. Victimele atacurilor de la Charlie Hebdo şi de la magazinul cuşer au trebuit să aştepte ceva vreme până să primească indemnizaţiile la care aveau dreptul. Aproape 250 de dosare au fost atunci deschide de FGTI pentru o sumă totală estimată undeva între 10 şi 20 de milioane de euro.

 
300 de milioane de euro pentru victimele atentatelor de la Paris