Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea unui simbol al Hezbollah-ului riscă să tensioneze situaţia din Orientul apropiat

kantar.jpg

O unitate de artilerie israelianà pe platoul Golan, ianuarie 2015
O unitate de artilerie israelianà pe platoul Golan, ianuarie 2015
Sursa imaginii: 
Reuters/Baz Ratner

Samir Kantar, fost înalt cadru al mişcării Hezbolah, a fost ucis sâmbătă seara în urma unui raid asupra Damascului. Atacul ucigător din Siria este pus de gruparea şiită libaneză pe seama Israelului. Intrebarea care se pune este deci următoarea : vom asista în zilele următoare la o escaladă a tensiunilor în regiune ?

Chiar şi după ce a fost eliberat – în cadrul unui schimb de deţinuţi - din puşcăriile israeliene în 2008, Samir Kantar rămăsese o ţintă pentru Israel. Sâmbătă seara, combatantul libanez de origine druză a fost ucis de un tir cu patru rachete trase de nişte avioane israeliene intrate în spaţiul sirian spune Hezbolahul. Statul evreu nu a revendicat aceste atac dar mai mulţi înalţi responsabili israelieni nu şi-au ascuns satisfacţia la anunţul morţii lui Kantar.

Figură a mişcării Hezbolah, Kantar a devenit cunoscut în 1979. Pe vremea aceea respectivul nu avea decât 16 ani şi făcea parte din Frontul de eliberare a Palestinei. Tânărul îşi face un nume atunci debarcând cu un comando pe o plajă israeliană ca să răpească soldaţi israelieni. Ideea era ca să-i schimbe ulterior contra unor deţinuţi libanezi şi palestinieni. Operaţiunea se termină însă cu un carnagiu : un poliţist, un tată şi tânăra fiică a acestuia sunt ucişi de membrii comandoului. Arestat, judecat şi condamnat, Kantar va nega faptul că ar fi ucis-o pe fetiţă. Nimeni nu-l va crede iar verdictul dat în 1980 este pe măsura faptelor incriminate : 542 de ani închisoare ! Incepând cu anii 2000 deţinutul de origine druză devine simbolul mişcării şiite Hezbolah, inamicul numărul unu al Israelului. O grupare care va reuşi în iulie 2006 să răpească doi soldaţi israelieni, « moneda de schimb » pentru Samir Kantar.

Eliberat în 2008, acesta este primit ca un erou în Liban, de Hezbolah dar şi de reprezentanţii statului libanez. Kantar se face însă mai discret până în 2013, anul în care oficial Hezbolahul intră în Siria pentru a sprijini regimul de la Damasc. Kantar se va ocupa acolo de recrutarea combatanţilor pro-Assad dar, spun unii analişti, şi pentru a recruta candidaţi pentru acţiuni contra Israelului. Evident că mişcările acestor recruţi sunt urmărite îndeaproape de militarii israelieni postaţi pe platoul Golan. Washington decide de asemenea să-l treacă pe Samir Kantar pe lista « teroriştilor internaţionali » pe motiv că organizează o insfrastructură teroristă pe platoul Golan.

Hezbolahul a promis acum că asasinarea lui Kantar nu va rămâne nepedepsită. Incă de duminică trei rachete au fost trase din sudul Libanul înspre Israel fără să facă însă victime sau pagube. Artileria israeliană a replicat bombardând periferia oraşului Tyr. Care este următoarea etapă a escaladei militare ? e întrebarea pe care şi-o pun tot mai mulţi în aceea zonă. Observatori care nu uită că acum aproape un an, uciderea a 7 membrii ai Hezbolahului se soldase cu o ambuscadă în care au murit apoi doi soldaţi israelieni. Ameninţările cu răzbunarea lansate de Hezbolah sunt deci luate în serios de mai toată lumea – civili şi militari – dar mai ales de cei care locuiesc în nordul Galileeii şi care, unii dintre ei, au decis să-şi petreacă primele nopţi în adăposturi.

 
Moartea unui simbol al Hezbolahului riscă să tensioneze situaţia din Orientul apropiat