Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-Marie şi Marine Le Pen bănuiţi că şi-au subevaluat patrimoniul

le_pen.jpg

Jean-Marie si Marine Le Pen în Parlamentul european
Jean-Marie si Marine Le Pen în Parlamentul european
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Inalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice din Franţa estimează că Marine Le Pen şi tatăl ei Jean-Marie Le Pen au subevaluat anul trecut, în 2014, patrimoniul pe care-l deţineau în comun. In concluzie, cele două dosare au fost transmise Parchetului naţional financiar.

Marine Le Pen, preşedinta Frontului naţional – partidul  extremei drepte franceze – a decis deîndată să depună un recurs în faţa Consiliului de stat. Lidera exremistă a profitat de ocazie pentru a poza în victimă denunţând « o voinţă de a–i face rău sistematic şi exagerat ». De partea sa, Jean-Marie Le Pen vede în această decizie « o hărţuire republicană, socială şi psihologică ».

In decizia sa, Inalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice din Franţa pune la îndoială « exhaustivitatea şi sinceritatea declaraţiilor » celor doi responsabili frontişti, bănuiţi că « au subevaluat în mod evident nişte active imobiliare deţinute în comun ». Lui Jean-Marie Le Pen i se reproşează că a omis peste un milion de euro iar fiicei sale că a « uitat » câteva sute de mii. Din aceste motive « susceptibile să constituie o infracţiune penală » Inalta autoritate a estimat deci necesar să transmită toate elementele Procurorului financiar. Infracţiunile, dacă se adeveresc, sunt pasibile cu 45 de mii de euro amendă, trei ani închisoare şi 10 ani de inegibilitate.

Reamintim că Jean-Marie şi Marine Le Pen sunt ambii deputaţi europeni. Deasemenea, partidul de extremă dreaptă Frontul naţional este de partea sa ţinta unei anchete deschise anul trecut pentru escrocherie şi abuz de bunuri sociale în finanţarea campaniilor sale electorale.

 
Jean-Marie şi Marine Le Pen bănuiţi că şi-au subevaluat patrimoniul