Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colecţia de vinuri a lui Göring în pivniţele de la Cricova !

In timpul celui de-al doilea război mondial, Hermann Göring, înalt demnitar nazist şi comandant al aviaţiei hitleriste, nu a furat doar opere de artă din muzeele ţărilor cucerite de Germania nazistă. « Căpcăunul » cum i se spunea a pus mâna şi pe cele mai prestigoase sticle de vin, multe dintre ele franceze. O parte din uriaşa sa colecţie a fost descoperită în beciurile de la ... Cricova. Revista franceză L’Express publică un lung reportaj despre acest periplu al sticlelor lui Göring.

Château Mouton Rothschild Pauillac, 1er cru classé, 1936. Richebourg Domaine de la Romanée-Conti, 1935. Côte-rotie, pommard, châteauneuf-du-pape, ... vinurile de la Cricova sunt dintre cele mai prestigioase din lume. La fel ca şi pivniţele de lângă Chişinău, « unele dintre cele mai mari din lume, ideale pentru a păstra vinul între 12 şi 14 grade. Peste un milion de sticle ar fi astfel depozitate de-a lungul celor 120 de kilometrii de galerii de la Cricova » scrie L’Express sub semnăturile lui Charles Haquet şi Iuliei Badea-Guéritée.

Cei doi confraţi de-a noştri au avut privilegiul să poată vizita ultimul tunel de la Cricova, acolo unde se află « colecţia istorică ». Sute de sticle de vin –de cele mai multe ori franţuzesc dar şi italian sau unguresc - sunt puse acolo într-o galerie circulară. Multe dintre ele au peste 70 de ani vechime. Există una chiar din 1902, denumită « Evreiesc de paşti » şi originară din Palestina. « Un milionar occidental ne-a oferit o sută de mii de dolari şi patru maşini Cadillac ca să i-o vindem dar am refuzat ; vinul acesta face parte din patrimoniul nostru » spune directorul de la Cricova.

« Dar cum au ajuns astfel de comori în beciurile unei foste republici sovietice ? » se întreabă L’Express. Care dă şi o parte din răspuns : « aceste sticle aparţineau lui... Hermann Göring. In 1945, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, soldaţii sovietici le-au găsit într-una din numeroasele reşedinţe ale patronului aviaţiei naziste, mai exact în cea de lângă Kaliningrad. Le-au dus la Moscova, au băut o parte din sticle şi restul a fost trimis în republica Moldova, la Cricova, şi altele în Crimeea, la Massandra ».

Revista franceză ne face un scurt istoric al acestei fabuloase colecţii de vinuri rare. In 1940 Franţa este înfrântă şi ocupată parţial de Germania hitleristă. Göring, ministrul Aerului şi deci patron al aviaţiei militare, îsi poate da frâu liber pasiunilor : cumpără trenuri, yachturi, construieşte case enorme, şamd. De sorginte aristocratică, şeful Luftwaffe apreciază mondenităţile şi deci organizează recepţii somptuoase în castelul său de lângă Berlin.

Mare iubitor de artă, Göring nu se mulţumeşte doar să spolieze muzeele din ţările ocupate. Amator şi de mese bune, Göring devalizează astfel şi pivniţele marilor restaurante pariziene precum La Tour d’Argent. Marile vinuri de bordeaux îl înebunesc pe demnitarul nazist. Nu-i deci de mirare că în 1941 trimisul special al lui Göring în regiunea Bordeaux pune mâna pe faimosul Château Mouton Rothschild şi mai ales beciurile sale pline cu sticle. « Căpcăunul » se va mulţumi să plece doar cu o zecime din sticlele de acolo. Probabil că o parte dintre acestea dorm azi în beciurile de la Cricova. Aserţiunea este însă greu de confirmat iar ancheta e şi mai dificilă. Pentru simplul motiv că nu există documente care să ateste autenticitatea acestor mari sticle care au fost, ne-o reaminteşte L’Express, furate de două ori înainte să ajungă în republica Moldova. « Astăzi mai există la Cricova 638 de sticle din colecţia Göring din care 455 provin din Franţa » conchide revista franceză.

 
Colecţia de vinuri a lui Göring în pivniţele de la Cricova !