Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(REPORTAJ AUDIO & FOTO) Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées, o lună după atentate

Târgul de Cràciun de pe Avenue des Champs-Elysées

La Paris, în fiecare an sunt organizate la sfârşitul anului în jur de 10 târguri de Crăciun în diferite locuri simbolice ale capitalei franceze. Găsim astfel căbăniţe împodobite printre altele în faţa bisericii Saint-Sulpice, în faţa catedralei Notre-Dame, în place des Abbesses de pe Montmartre şi evident pe Champs-Elysées. Celebra arteră pariziană găzduieşte în partea ei de jos – cea fără imobile – nu mai puţin de 200 de cabane albe din lemn. Care este ambianţa acolo o lună după atentatele care au îndoliat Parisul făcând 130 de morţi?

Ambianţă de Crăciun pe Champs-Elysées ! Ritualul s-a reluat chiar dacă mai greu decât în trecut. In ciuda atentatelor teroriste care au lovit Parisul acum 5 săptămâni provocând moartea a 130 de oameni de 17 naţionalităţi diferite, turiştii şi mai ales parizienii nu mai evită locurile cu mult public în acest ajun de sărbători. Chiar dacă mulţi comersanţi se plâng că nu le merg prea bine afacerile, lumea vine. Cert, vine parcă mai degrabă seara când luminile, ghirlandele şi ambianţa sunt mai de sărbătoare.

Agăţat de nişte cabluri la 20 de metrii de sol, un Moş Crăciun din sania sa trasă de patru reni uriaşi, face bucuria copiilor adunaţi jos. Ceva mai departe dau de o tarabă care vinde castane prăjite. Trag cu urechea mai bine şi constat că cei doi vânzători sunt ... români. Taraba lor e la doi pasi de palatul prezidenţial Elysée...

Mă plimb puţin mai departe şi dau de « Village des artisans de France ». Trebuie spus că la aceste târguri de Crăciun pariziene, magazinele cu produse artizanale ocupă un loc preponderent. Poate totuşi nu chiar aşa de mult precum restaurantele. Cel mai antrenant – sau poate doar cel mai zgomotos dintre ele – este cel brazilian. După ce negociez cu şefu’ ca să pot intra cu microfonul, dau de o sală plină cu mese, câteva ocupate de clienţi, şi mai ales o scenă mare pe care un cuplu dansa de zori. Ies din restaurantul brazilian, fug spre place de la Concorde unde dau de doi muzicanţi peruani care de unii singuri, fără niciun trecător care să-i privească, intonau o muzică destul de bizară. Decid destul de repede să fac stânga împrejur, revin pe trotuarul de vizavi al lui Champs-Elysées, trec pe lângă « Pădurea magică » - un loc special amenajat pentru copii – nu mă dau nici cu patinele pe giganticul patinoar, mă opresc două clipe în « Satul asociaţiilor caritative » şi ajung în cele din urmă la capătul celălalt al târgului, mai exact la Rond-Point des Champs-Elysées. Si acolo surpriză : revăd cele două tarabe ale restaurantului unguresc. Mă apropi şi o regăsesc şi pe bucătăreasa care ne-a vorbit româneşte şi anul trecut.

Măsurile de securitate sunt pe Champs-Elysées la înălţimea aşteptărilor. In cele trei zile în care am realizat acest reportaj m-am « ciocnit » de fiecare dată de cel puţin o patrulă de poliţie sau de militari. Nu toată lumea se lasă însă convinsă de această prezenţă înarmată cvasi-permanentă. E şi motivul pentru care unii dintre comersanţi se declară nemulţumiţi. A închiria o căbăniţă pe Champs-Elysées o lună şi jumătate costă 18 mii de euro. De pe 13 noiembrie – ziua atentatelor, care coincide şi cu cea de deschidere a târgului - şi până pe 3 ianuarie ai deci interes să vinzi la maximum dacă vrei să-ţi recuperezi barem investiţia iniţială.

Inainte de a pleca din târg trec să-l văd din nou pe Moş Crăciunul « zburător ». Nu-i mai aud vocea dar văd că toată lumea la unison intonează « Petit Papa Noel », una dintre cele mai populare cântece de Crăciun din Franţa.

Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées, o lună după atentate

400 de pomi au fost decorati de Cràciun pe Avenue des Champs-Elysées
400 de pomi au fost decorati de Cràciun pe Avenue des Champs-Elysées
 
Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées, o lună după atentate