Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Corsica, violenţe urbane şi acte xenofobe

corsica.jpg

Manifestanti în fata prefecturii de Corsica la Ajaccio, 26 decembrie 2015
Manifestanti în fata prefecturii de Corsica la Ajaccio, 26 decembrie 2015
Sursa imaginii: 
AFP/Yannick Graziani

300 de manifestanţi au ieşit din nou duminică după-amiază pe străzile oraşului corsican Ajaccio. Ei au fost însă blocaţi de importante forţe de securitate ca să intre într-un cartier popular ce este de trei zile scena unor confruntări cu caracter rasist.

Corsicanii au ieşit duminică în stradă în ciuda interdicţiei de a manifesta « cel puţin până pe 4 ianuarie » decisă o zi mai devreme de prefectul de Corsica. Christophe Mirmand a estimat însă că decretul său nu a fost încălcat întrucât manifestanţii nu au intrat în cartierul popular zis « Les Jardins de l’Empereur » în care locuiesc circa 1700 de persoane, în mare parte de origine magrebiană.

De trei zile, de când doi pompieri şi un poliţist au fost agresaţi acolo, sute de manifestanţi au mărşăluit la Ajaccio şi în particular în acest cartier scandând « Afară cu arabii ! » şi « Suntem la noi acasă ! ». Derapaje rasiste care au fost criticate de prefect. « Sunt comportamente şi cuvinte şocante şi inacceptabile care, pe lângă faptul că pot fi calificate drept incitare la ură şi xenofobie, alterează imaginea Corsicii » spune reprezentantul statului francez în insula din Mediterană.

Actele de violenţă contra pompierilor şi poliţistului au fost unanim condamnate, începând cu premierul Manuel Valls care a denunţat o « agresiune intolerabilă contra pompierilor » şi « o profanare inacceptabilă contra unui lăcaş sfânt musulman ». O sală de rugăciune a musulmanilor din cartier fusese vandalizată vineri de manifestanţi. Liderii naţionalişti de pe insulă, proaspăt aleşi la recentele alegeri regionale, au criticat şi ei violenţele de la Ajaccio ca şi declaraţiile xenofobe care au urmat.

 
Corsica confruntată cu violenţe urbane şi acte xenofobe