Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comentatori francezi: 2015 - un an "negru" în multe privinţe

nouvelle_image_22_0.jpg

China, tara care polueaza cel mai mult pe planeta
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Anul 2015 este considerat de 81 la sută dintre francezi drept unui nefast pentru Franţa. Cel puţin aşa rezultă dintr-un sondaj realizat în acest sfîrşit de an pentru cotidianul Le Parisien. Iar unii comentatori afirmă că în general acest an 2015 a fost purtător de simptome neliniştitoare pentru viitor şi pentru toată lumea, fiind marcat de o creştere a violenţei.

Pentru Franţa 2015 a fost în primul rînd un an negru la capitolul ameninţării teroriste. Anul a început cu atentatele de pe 7 ianuarie şi s-a sfîrşit cu cele de pe 13 noiembrie, pe fond de decretare a stării de urgenţă.

Inafară de terorism, celelalte evenimente care îi neliniştesc pe francezi sunt imigraţia, războiul din Siria, creşterea şomajului şi audienţa electorală tot mai mare a Frontului Naţional.

Personalităţile care au marcat cel mai mult acest an în Franţa sunt desemnate în această ordine de către cei care au răspuns la sondaj: Marine Le Pen, lidera extremei drepte, preşedintele François Hollande, ministrul economiei Emmanuel Macron, economistul Thomas Piketty şi fostul premier Alain Juppé (în prezent unul dintre liderii cei mai respectaţi ai opoziţiei).

Printre evenimentele "pozitive" care au marcat anul în Franţa se numără marea manifestaţie de pe 11 ianuarie cînd patru milioane de francezi au ieşit pe străzi ca să spună NU terorismului, scăderea preţului la benzină, acordul semnat la Paris pentru stoparea încălzirii atmosferei precum şi apelul stîngii de a vota cu unii candidaţi ai dreptei la alegerile regionale în vederea blocării extremei drepte.

Intr-un registru mai larg, mi-a atras atenţia analiza editorialistului Jacques Attali care semnează în revista L’Express o cronică intitulată "Perspective". Pentru el anul 2015 a fost unul "ciudat", marcat de numeroase tragedii. În 2015 "violenţa a ieşit din cuşcă", spune, mai precis, Jacques Attali. Va trebui deci pe viitor "să ne obişnuim cu o lume din ce în ce mai incertă" întrucît "istoria se va accelera în materie de surprize, de barbarii şi de megalomanii".

Comentatorul francez consideră că violenţa s-a amplificat nu doar pe teren militar, acolo unde "vorbesc" armele (iar aici avem numeroase exemple: Siria, Irak, Mali, Ucraina, precum şi atentatele comise în 2015 în Franţa, Liban, Egipt, Rusia sau Nigeria). Mai există, afirmă Jacques Attali, şi o violenţă politică, precum şi la nivelul limbajului, ceea ce s-a văzut în context electoral, în Franţa dar şi în Statele Unite.

2015 mai este considerat de unii comentatori ca fiind un "an sinistru" pentru libertăţile publice, dat fiind că lupta împotriva terorismului îi face pe oameni să accepte restrîngerea unor drepturi.

Economiştii văd în 2015 un an dificil întrucît China începe să cunoască unele dificultăţi iar în consecinţă preţurile la unele materii prime (petrol, cărbune, metale, cereale) au scăzut vertiginos, uneori pînă la jumătate. Nu se poate spune deci că 2015 a fost anul reluării creşterii economice mondiale, iar pe plan ecologic el se termină cu imaginea teribilă a unor mari oraşe chineze confruntate cu un nor toxic fără precedent. 

Oricît de negru ar fi fost însă acest 2015, speranţa este permisă în preajma Anului Nou, ba chiar recomandată. Cu condiţia însă ca omul să înveţe cîte ceva din greşelile trecutului, îndepărtat sau recent, şi să-şi propună să fie mai atent şi mai vigilent, mai puţin egoist şi mai activ, mai imaginativ şi mai raţional.