Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în Corsica, condamnarea islamofobiei

000_6p8dk-convertimage_0.jpg

Corsica, Ajaccio, sala de rugaciune musulmana devastata pe 25 decembrie
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa anul se încheie pe fondul unor tensiuni care s-au produs pe insula Corsica, şi care au creat o veritabilă surpriză. După ce mai mulţi pompieri au fost agresaţi la Ajaccio, în noaptea de Crăciun, într-un cartier cu o importantă populaţie de origine magrebină, s-au înregistrat acţiuni islamofobe fără precedent în acest departament francez.

Nu este pentru prima dată în Franţa cînd pompierii sunt agresaţi numai pentru că reprezintă statul, pentru că poartă o uniformă şi în mod implicit simbolizează puterea publică. Fenomenul are de ce să îngrijoreze, întrucît a luat amploare în ultimii ani. Iar uneori diverşi indivizi iresponsabili provoacă în mod intenţionat incendii, sau dau alarma, pentru a putea apoi să-i atace pe pompieri şi să arunce cu pietre în maşinile acestora. Pare incredibil dar realitatea de pe teren, în anumite suburbii, este aceasta: uneori pompierii au fost agresaţi chiar în timp ce stingeau incendii şi salvau vieţi omeneşti. Potrivit cifrelor oficiale, în 2014 în jur de 1600 de pompieri au fost ţinta unor atacuri şi agresiuni, grave sau mai puţin grave. Iar din 2008 încoace numărul de agresiuni comise împotriva pompierilor s-a dublat. Tot în 2014 au fost deteriorate în Franţa 374 de vehicule aparţinînd pompierilor, prejudiciul fiind estimat la peste 260 000 de euro.

Pînă acum însă Corsica, împreună cu o altă regiune, Limousin, au fost singurele care n-au înregistrat acest tip de acte de vandalism şi de agresiune. Ce s-a întîmplat însă între timp? O analiză interesantă este publicată de cotidianul Le Figaro. Există tensiuni larvare în Corsica unde, între 1960 şi 1970 au fost primiţi cu braţele deschise numeroşi imigranţi. La ora aceea exista o mare cerere de braţe de muncă în agricultură, în special în sectorul viticol. A urmat apoi o perioadă de "boom" în domeniul construcţiilor. In prezent, însă, pe fond de recesiune, unele cartiere periferice au devenit veritabile ghetouri etnice. Si există pericolul, scrie Le Figaro, ca tensiunile astfel create să izbucnească mai repede în Corsica, datorită insularităţii ei, decît pe continent.

Noile autorităţi locale din Corsica, dominate de naţionalişti, au condamnat manifestaţiile cu caracter rasist şi islamofob care au avut loc imediat după agresiunile comise împotriva pompierilor. Unul dintre liderii naţionalişti corsicani, Jean-Guy Talamoni, reaminteşte că în Corsica, în anii celui de-al doilea război mondial, evreii au fost protejaţi, din Corsica nu s-au efectuat deportări în lagărele naziste. Rasismul şi islamofobia nu fac parte din cultura corsicană, mai spune Jean-Guy Talamoni. Iar cei care strigă, în corsicană "Arabi Fora" (adică "afară cu arabii") profanează limba corsicană, mai declară liderul naţionalist.

O anchetă este în prezent în curs pentru identificarea celor care i-au agresat pe pompieri. In paralel sunt lansate apeluri la calm, inclusiv din sînul comunităţii musulmane, şocată după ce unul din locurile sale de cult a fost atacat şi deterioarat. Dar rămîne acest sentiment, că tensiunile şi violenţele au atins un grad pînă acum necunoscut în Corsica, iar aceasta într-un moment delicat, cînd victoria naţionaliştilor la alegerile regionale plasează clasa politică franceză într-o stare de alertă.