Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victorie importantă a armatei irakiene împotriva jihadiştilor

ramadi02-03t173357z_995997903_gm1ea24044y01_rtrmadp_3_iraq-violence_0.jpg

Armata irakiana la Ramadi
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Autorităţile irakiene anunţă o importantă victorie împotriva Organizaţiei statul islamic şi declară "eliberarea totală" a oraşului Ramadi pe care jihadiştii l-au controlat din luna mai pînă acum. Această victorie are şi o puternică valoare de simbol, de natură să ridice moralul alianţei anti-jihadiste.

Ofensiva armatei irakiene pentru eliberarea oraşului Ramadi, şi alungarea jihadiştilor din acest mare oraş situat la numai o sută de kilometri vest de Bagdad, este un prilej de mare mîndrie în capitala irakiană. Iar americanii şi coaliţia internaţională, care au sprijinit masiv operaţiunea de reluare sub control a oraşului, preferă cu siguranţă să le lase irakienilor meritul integral al victoriei. In ultimii doi ani armata irakiană a fost sever criticată pentru incapacitatea ei de a apăra teritoriul naţional şi pentru urşurinţa cu care a cedat teren în faţa unui inamic puţin numeros dar extrem de motivat.

Raportul de forţe pe teren pare să se modifice în prezent iar reluarea sub control a oraşului Ramadi este una dintre cele mai bune veşti ale anului în materie de luptă împotriva Organizaţiei statul islamic. Coaliţia internaţională, din care face parte extrem de activ şi Franţa, a înţeles de multă vreme că numai cu ajutorul unor forţe terestre jihadiştii vor putea fi înfrînţi. Armata irakiană este principala componenta a acestor forţe terestre, cărora li se adaugă kurzii şi unele formaţiuni paramilitare şiite. In prezent următorul obiectiv al contra-ofensivei este Mosul, al doilea mare oraş din nordul Irakului, unde de altfel şeful jihadiştilor al-Baghdadi a proclamat aşa-zisul "califat" cuprinzînd teritorii din Siria şi Irak.

Irakienii au sărbătorit în mai multe oraşe vestea recuceririi oraşului Ramadi, în timp ce preşedintele Parlamentului irakian vorbeşte despre o "magnifică victorie" împotriva armatei jihadiste. Moralul este extrem de important într-un război de genul celui care se desfăşoară în Irak şi Siria, iar reconstrucţia psihologică a armatei irakiene face parte din strategia globală a luptei împotriva barbariei.